Tentakels van Georgische maffia reiken ver in Europa

null Beeld

Tientallen leden van de Georgische maffia zijn opgepakt, honderden zaken worden opgelost. Maar daarmee is de organisatie nog niet opgerold.

Eveline de Ruiter

Met de arrestatie van zeker tachtig leden van de Georgische maffia afgelopen maandag zijn een groot aantal politiezaken in Europa opgelost. Alleen al in Wenen worden leden van deze maffia verantwoordelijk gehouden voor een derde van het totaal aantal inbraken in de stad, meldden de Oostenrijkse autoriteiten.

Ook in Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland en Italië werden maffiaverdachten opgepakt. Hun wordt onder meer het witwassen van geld, omkoping, afpersing, en drugs- en wapenhandel ten laste gelegd.

In de media heerste de afgelopen dagen onduidelijkheid of de gearresteerden nu leden van de Russische of Georgische maffia waren.

Die verwarring is volgens Dina Siegel, hoogleraar criminologie aan de Universiteit van Utrecht, ontstaan doordat sommige verdachten van Russische en Armeense komaf zijn.

„Maar de Georgische maffia kenmerkt zich juist door haar gemengde karakter, met veel lagen en nationaliteiten binnen de organisatie. Veel Georgische criminelen zijn bovendien naar de grote steden in Rusland verhuisd. Vanuit Moskou en Sint Petersburg leiden zij hun organisatie en sturen zij hun ’onderdanen’ Europa in. Daar zitten ook etnische Russen en Armeniërs bij.”

De belangrijkste aanwijzing dat het echt om de Georgische maffia gaat, komt van de Spaanse politie die dinsdag aanwijzingen zei te hebben dat verdachten contact hebben gehad met Zakhar Kalashov, één van de belangrijkste leiders van de Georgische maffia. Kalashov opereert vanuit Rusland, en zou behoren tot de vor v zakone (’dieven in de wet’), de elite van de Russische onderwereld.

Volgens Siegel heeft de Georgische maffia in Rusland een afgebakend werkterrein: „Ze manifesteert zich er als ’beschermingsindustrie’ – ze beschermt bedrijven tegen rivalen en andere bendes in ruil voor grote sommen geld”, legt Siegel uit. „Maar met zaken als drugs- en wapenhandel houdt deze maffia zich van oudsher niet bezig.”

Dat de Georgische maffia zich daar West-Europa wel mee heeft ingelaten, zou volgens Siegel kunnen komen „doordat de ’onderdanen’, die vanuit Rusland Europa ingestuurd worden, in aanraking komen met andere bendes. Bijvoorbeeld met de Colombiaanse, die berucht zijn om drugsdeals.

Dat de Georgiërs zich ook bezighouden met wapenhandel kan voortkomen uit de spanningen tussen Georgië en Rusland in de grensregio Zuid-Ossetië. „Daar is een markt snel gevonden.” Volgens Siegel is het ook mogelijk dat de gearresteerde maffialeden deels vanuit Georgië aangestuurd werden.

De Spaanse politie, die de Europese samenwerking coördineert, is tevreden over operatie ’Java’. „Dit is de belangrijkste operatie tegen de georganiseerde misdaad in Europa ooit”, verklaarde politiecommissaris Eloy Quiros aan Spaanse journalisten.

Op dit moment doet de Spaanse politie nog een beroep op Griekenland. De broer van de maandag gearresteerde Khaber Shushanashvili, leider van de Spaanse tak van de Georgische maffia, zou daarheen gevlucht zijn.

Operatie ’Java’ is het derde grootschalige project om Oost-Europese maffiabendes in West-Europa aan te pakken. Operatie ’Avispa’ leidde in 2005 en 2006 tot de arrestatie van 28 maffialeden. Tijdens operatie ’Troika’ in 2008 werden twintig verdachten opgepakt.

Een politieman draagt documenten weg na de arrestatie van een maffiaverdachte, afgelopen maandag in de Baskische plaats Algorta. (FOTO EPA) Beeld EPA
Een politieman draagt documenten weg na de arrestatie van een maffiaverdachte, afgelopen maandag in de Baskische plaats Algorta. (FOTO EPA)Beeld EPA
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden