Tennisteam speelt weer thuis, nu tegen Canada

AMSTERDAM - Met een thuiswedstrijd tegen Canada heeft het Nederlandse Davis Cup-team goede vooruitzichten op het bereiken van de tweede ronde in de wereldgroep. De tennisbond maakt zo snel mogelijk de locatie en de ondergrond bekend. Het duel wordt gespeeld van 6 tot en met 8 februari.

sportredactie

Met het thuisvoordeel én Canada als tegenstander mag Nederland niet klagen. Een dag vóór de loting, gisteren in Londen, was er al een meevaller voor de ploeg van coach Tjerk Bogtstra. In tegenstelling tot eerdere berichten behoorde Nederland toch tot een van de acht geplaatste landen, waardoor de sterkste teams werden ontlopen.

Op grond van de negende plaats op de ranglijst kon Nederland geen aanspraak maken op de beschermde status. De internationale tennisfederatie waardeerde Nederland op, ten koste van Zweden, nummer acht op de Davis Cup-lijst. De ITF kwam tot die beslissing op grond van de individuele wereldranglijst.

Met Sjeng Schalken (dertiende) en Martin Verkerk (veertiende) scoort Nederland op die mondiale lijst beduidend beter dan de Scandinaviërs. De hoogst geklasseerde Zweed is Jonas Björkman (38ste). De omzetting pakte slecht uit voor Zweden, dat in de eerste ronde naar Australië moet.

Nederland lootte opnieuw een thuiswedstrijd. Onder het bewind van Bogtstra speelde Oranje vijf keer in eigen land (tegen Spanje, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en India) en twee keer uit, tegen Frankrijk en Finland. Daar komt nu dus een thuisbeurt tegen Canada bij.

De Canadezen kwalificeerden zich voor de wereldgroep, door een verrassende 3-2 overwinning op Brazilië. In Calgary had Davis Cup-coach Grant Connell een tapijt laten neerleggen, dat te snel was voor drievoudig Roland Garros-kampioen Gustavo Kuerten en zijn teamgenoten.

Tegen Brazilië zette Connell vier verschillende spelers in: Simon Larose, Daniel Nestor, Frederic Niemeyer en Frank Dancevic. Dubbelspecialist Nestor zette op de eerste wedstrijddag de toon door Kuerten te verslaan. Dancevic tekende in de laatste prtij voor het winnende punt door een zege op Flavio Saretta. Op de wereldranglijst behoort het Canadese kwartet niet tot de toptweehonderd. Larose (25) is 201, Dancevic (19) 205, Niemeyer (27) 215 en Nestor (31) 493.

Canada heeft geen rijke traditie in de wereldgroep van de Davis Cup, die in 1981 werd ingesteld. Het Noord-Amerikaanse land promoveerde voor het eerst in 1990 naar de hoogste divisie van het landentoernooi. In het jaar dat de Canadese tennisbond het eeuwfeest vierde, ging die primeur ten koste van...Nederland.

In de promotie-degradatiewedstrijd in de National Tennis Centre in Toronto verloor de ploeg van de toenmalige bondscoach Stanley Franker met 3-2 van de Canadezen. Het beslissende derde punt kwam in de laatste partij op naam van Connell. De huidige bondscoach was in drie sets te sterk voor Mark Koevermans, die samen met debutant Paul Haarhuis de Nederlandse formatie vormde.

Het verblijf in de wereldgroep leverde Canada weinig sportief succes op. In de eerste ronde ging het team kansloos met 4-1 onderuit tegen Spanje. Een jaar later mochten de Canadezen het opnieuw in de hoogste afdeling proberen. Opnieuw bleven zij met lege handen, nu thuis tegen Zweden (2-3). Na die nederlaag slaagde Canada er niet meer in om zich voor de wereldgroep te plaatsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden