Tennistalent profiteert nu van ervaring Tom Nijssen

oud-toppers | Aan het rijtje namen van ex-profs die gezichtsbepalend zijn bij de tennisbond, is weer een toegevoegd: Tom Nijssen.

FRED BUDDENBERG en REDACTIE SPORT

Het is nog niet zo heel lang geleden dat oud-tennistoppers zich afvroegen waarom de bond geen gebruik maakte maken van hun ervaring en kennis. Neem Jacco Eltingh en Paul Haarhuis, die 2006 de functie van ambassadeur van de tennisbond naast zich neerlegden. Het ambassadeurschap stelde in hun ogen weinig voor. In drie jaar tijd waren ze niet één keer benaderd om iets als ambassadeur te doen.

Tien jaar later is die situatie wezenlijk veranderd. Eltingh werd vorig jaar onderscheiden voor zijn grote bijdrage aan het jeugdtennis in Nederland. En Haarhuis werd onlangs benoemd tot hoofdbondscoach van de bond, een functie die hij gaat combineren met de coaching van de Davis Cup- en Fed Cupploeg. Dat alles onder het bewind van Jan Siemerink, directeur sportief bij de tennisbond.

Met Tom Nijssen haalde Siemerink opnieuw een oud-topper binnen. De in Amersfoort woonachtige Limburger is sinds vorige maand werkzaam als 'reizend coach'. De 52-jaige oud-dubbelspecialist - hij won met Manon Bollegraf de gemengddubbeltitels op Roland Garros en de US Open - gaat talenten begeleiden op weg naar een bestaan in de professionele tenniswereld.

Het belletje van Siemerink kwam voor Nijssen op een perfect moment. Hij zat net twee maanden thuis, nadat zijn functie bij de Nederlandse golffederatie overbodig was geworden. Die baan was enigszins vergelijkbaar met de functie die Siemerink voor hem bij de tennisbond voor ogen had. "Het was heel jammer dat ik weg moest bij de NGF, maar de plek waar ik nu zit ligt nog dichterbij mij."

Nijssen, van 2006 tot 2009 onder meer als Fed Cupcoach in dienst bij de tennisbond, vindt het een goede zaak dat gebruik wordt gemaakt van de expertise van oud-toppers. "Het is fantastisch dat Haarhuis bondscoach is. Iemand met zo'n carrière, met zoveel kennis en nog altijd supergedreven. Een stimulans voor de jeugd, die het toch moet hebben van verhalen van vroeger."

"We zijn gestart met een overeenkomst om een x-aantal weken talenten te begeleiden en te trainen", vertelt Nijssen, in 1990 nummer tien van de mondiale dubbelranglijst. "De toernooibegeleiding is voornamelijk in het buitenland. Op het ogenblik werk ik dinsdag en donderdag met jongeren tot en met zestien. Jongens en meisjes van gecertificeerde tennisscholen die bij de bond in Almere trainen."

Veel van de jonge tennissers met wie Nijssen aan de slag is gegaan staan pas aan het begin van een lange, vaak niet makkelijke weg naar de top. "Het is lastig en het kost tijd en investeringen", aldus Nijssen die zijn nieuwe functie blijft combineren met zijn coachschap bij de Amersfoortse tenniseredivisieclub Alta. "We hebben fantastische junioren gehad, waar niks van is geworden."

"Uiteindelijk gaat het om wat je gaat doen op het moment dat je prof wordt. Hoe ga je daarmee om? Daar bereid ik ze op voor, op het leven als topsporter. De drempel naar de profs is hoog. Je moet uit je veilige omgeving in een keiharde wereld met ontzettend veel concurrentie. Dat maakt het lastig om daar succesvol te zijn. Al komen de echte toppers altijd wel bovendrijven."

Nijssen heeft zijn eerste karwei als reizende coach er al op zitten. Met Nina Kruijer en Suzan Lamens was hij een maand in het Griekse Heraklion voor vier Future-toernooien. "Dat ging zeer voortvarend. Nina haalde één keer de finale en verdubbelde in die week het aantal punten voor de wereldranglijst. Ze werd onlangs ook gekozen tot talent van het jaar. Dat zijn leuke dingen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden