Tennet gaat het 'stopcontact op zee' beheren

Een windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee.Beeld anp

Het beheer van de Nederlandse windparken op zee komt in handen van één bedrijf: Tennet. Daardoor wordt het opwekken van windenergie efficiënter en goedkoper, schrijft minister Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

De centralisering kan over vijftien jaar een besparing van drie miljard euro opleveren. Nu zijn de bouwers van windmolens nog verantwoordelijk voor het transport van de opgewekte elektriciteit. Nederland is daarmee een Europees buitenbeentje: alleen in Engeland mogen de producenten zelf hun net beheren, in alle andere landen doet de netbeheerder op het land dat.

Tennet gaat alle windparken aansluiten op één schakelpunt, een zogenoemd 'stopcontact op zee'. Dat verbindt de parken met het landnet. Vanwege het schakelpunt is het volgens Kamp niet meer nodig om een elektriciteitskabel naar de kust aan te leggen en gaat de subsidie voor opwekkers van windenergie vanaf 2019 omlaag. De voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk gaan binnenkort van start.

Eerder werd al bekend dat het kabinet overweegt om op vijf plekken dichtbij de kust windparken te bouwen. Of die parken er ook komen is afhankelijk van onder meer de industrie. De molens mogen scheepvaart, visserij, mijnbouw en zandwinning niet te veel in de weg zitten, en gezien de huidige drukte op de Noordzee dreigt dat wel te gebeuren.

Kabinet heeft plannen, maar loopt achter
Nederland heeft op het gebied van duurzame energie nog flink wat in te halen. Vorige maand wees het Internationaal Energie Agentschap (IEA) erop dat de Nederlandse economie nog altijd drijft op fossiele brandstoffen, met name steenkool. Slechts 4,5 procent van alle energie wordt duurzaam opgewekt. Daardoor staat Nederland laag op de Europese ranglijst.

Het vorig jaar gesloten Nationaal Energieakkoord moet ervoor zorgen dat het aandeel duurzame energie in 2020 op 14 procent ligt. Meer dan 40 belangenorganisaties gaan samenwerken om dat percentage - de Europese ondergrens - te halen. De windparken die Tennet gaat beheren, leveren samen zo'n 3450 megawatt. Daarmee kunnen ze 1 van de 7 miljoen Nederlandse huishoudens van stroom voorzien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden