Tennessee kan eerste zwarte senator Zuiden gaan leveren

Voor het eerst in 125 jaar maakt een zwarte politicus uit Amerika’s Zuiden kans om een zetel in de Senaat te veroveren.

Tevoren leek Harold Ford jr. zowat alles tegen te hebben. Hij probeert als Democraat een senaatszetel in Tennessee te veroveren, een staat die de afgelopen jaren steeds Republikeinser is geworden.

Daarnaast is hij zwart en geen enkele zuidelijke staat heeft sinds de Reconstructie, de periode meteen na de Amerikaanse Burgeroorlog, waarin de rassenscheiding ingevoerd werd, nog een zwarte senator gekozen. Zeker in Tennessee, waar relatief weinig zwarten wonen, leek de drempel te hoog.

Maar de 36-jarige Ford jr. geeft al weken weinig of niets toe op zijn tegenstander. Dat is te danken aan zijn conservatieve boodschap. Ford is voor wapenbezit, is diep-religieus en tegen het homohuwelijk. Verder profiteert Ford sterk van de impopulariteit van president Bush en diens Republikeinen.

Als Ford bij de verkiezingen op dinsdag echt geschiedenis wil schrijven, moet hij scoren in blanke provinciestadjes zoals Dyersburg in het Noordwesten (17.500 inwoners), waar president Bush in 2004 met grote overmacht won.

Op het Veteranenplein in het centrum blijkt Ford zeker indruk te hebben gemaakt. ,,Hij lijkt me een goed persoon, een man met stevige normen en waarden’’, zegt Jeff Moore (53), die bij het waterleidingbedrijf werkt. Hij heeft geaarzeld. ,,Maar ik blijf toch Republikein.’’

,,Ik ben namelijk heel erg tegen het homohuwelijk.’’ Ford mag dan hetzelfde beweren, Moore vertrouwt op dat punt alleen Republikeinen. Hun man, Bob Corker, ,,is gek op jagen en geweersporten, net zoals ikzelf. Ik heb Ford gevraagd hoe hij over wapenbezit dacht en hij draaide er iets te veel omheen.’’

,,Ford voert goed campagne’’, erkent verzekeringsagent Michael Campbell (33). Maar juist Fords charisma, dat al met dat van oud-president Clinton vergeleken is, maken hem argwanend: ,,Hij is me te gelikt.’’ Ook bij Campbell weegt het homohuwelijk zwaar. ,,Ik wil graag een degelijke Republikein in Washington hebben die onze waarden goed weet te bewaken.’’

Alle geïnterviewden in Dyersburg ontkennen dat huidskleur een rol in hun keuze speelt. Maar Jeff Moore bezweert dat er nog altijd mensen zijn die ,,niet tegen een buitenstaander zullen verklaren dat ze nooit van zijn leven op een zwarte stemmen, maar daar in eigen kringen geen geheim van maken.’’

Voor Wilson Numan, die in Dyersburg een drive-in-rookwinkel runt, weegt Irak zwaar mee in zijn keus. „President Bush heeft zoveel blunders geslagen in de Irak-oorlog. Ik vind het nu erg moeilijk om op Republikeinen te stemmen. Die lopen in Washington blindelings achter Bush aan.’’ Hij stemt Ford.

Maar de goede peilingen voor Ford zijn betrekkelijk, waarschuwt politicoloog Christian Gorse. Kiezers in het Zuiden blijken vaak niet tegen het onderzoekerbureau te zeggen dat ze nooit op een zwarte kandidaat stemmen. Eenmaal in het hokje kiezen ze toch voor de blanke kandidaat, leert de geschiedenis.

,,Maar als er één jaar is waarin een Afro-Amerikaan kan winnen in Tennessee, dan is het nu.’’ Zo impopulair zijn Bush en zijn partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden