Tenminste 6700 Rohingya-doden in één maand is 'de conservatiefste schatting'

Een jonge Rohingya-vluchteling in het grote Balukhali-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Beeld REUTERS
Een jonge Rohingya-vluchteling in het grote Balukhali-vluchtelingenkamp in Bangladesh.Beeld REUTERS

Tenminste 6700 Rohingya-moslims, onder wie zo’n 730 kinderen, zijn omgekomen in de eerste maand van het recente bloedvergieten in Burma. Dit schat Artsen zonder Grenzen.

Arjen van der Ziel

De hulporganisatie komt tot zijn schatting op basis van gesprekken met duizenden Rohingya-vluchtelingen in kampen in Burma’s buurland Bangladesh. Volgens Artsen zonder Grenzen (AzG) gaat het om 'de conservatiefste schatting'.

"We hebben gesproken met de overlevenden", aldus AzG-manager Sidney Wong. "Wat we ontdekten, was onthutstend, niet alleen qua aantallen, maar ook wat betreft de afschuwelijke manieren waarop mensen werden gedood of ernstig gewond."

Huizen in brand

Volgens de onderzoeksresultaten van Artsen zonder Grenzen werd 69 procent van de slachtoffers doodgeschoten; 5 procent werd doodgeslagen en 9 procent kwam om in de vlammen toen hun huis in brand werd gestoken. "Wij hoorden verhalen over hele gezinnen die stierven doordat ze opgesloten zaten in hun huis, terwijl het in brand werd gestoken", aldus Wong.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Sinds het recente geweld in Rakhine, in het westen van Burma, op 25 augustus begon, zijn ongeveer 630.000 Rohingya gevlucht naar buurland Bangladesh. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vertoont het geweld 'elementen van een etnische zuivering'.

Gearresteerde journalisten

Hulpverleners en journalisten krijgen van de Burmese autoriteiten amper toegang tot Rakhine. Deze week nog werden twee journalisten van persbureau Reuters opgepakt, omdat ze informatie over het bloedvergieten hadden verspreid. Om toch zicht te krijgen op het aantal doden, besloot Artsen zonder Grenzen de vluchtelingen in Bangladesh te interviewen.

De cijfers die de hulporganisatie nu presenteert, contrasteren scherp met de officiële Burmese lezing. Volgens de Burmese regering zijn tot nu toe zo’n 400 mensen gedood, voor het overgrote deel 'extremistische terroristen'.

De onderzoeksresultaten roepen bovendien de vraag op of aanklagers van het Internationaal Strafhof in Den Haag misschien een vervolging kunnen beginnen voor oorlogsmisdrijven of misdaden tegen de menselijkheid in Burma. Maar zo’n vervolging zit er waarschijnlijk niet in. Want Burma is geen lid van het Internationaal Strafhof. En een verwijzing naar het Hof door de VN-Veiligheidsraad komt er waarschijnlijk ook niet, omdat Burma’s grote buur China daar zijn veto over uit zou spreken. Peking stelt zich in de Rohingya-kwestie op achter de Burmese regering.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Rohingya-vluchtelingen wachten op voedselhulp in het Kutupalong-vluchtelingenkamp in Bangladesh. Beeld REUTERS
Rohingya-vluchtelingen wachten op voedselhulp in het Kutupalong-vluchtelingenkamp in Bangladesh.Beeld REUTERS

De Rohingya-moslims zijn vooral sinds het midden van de negentiende eeuw naar Rakhine gekomen en vormen een kleine, sterk achtergestelde minderheid in het overwegend boeddhistische Burma. De Burmese regering noemt de Rohingya ‘Bengaalse moslims’ en erkent hen niet als staatsburgers. De Rohingya hebben daardoor slecht toegang tot onderwijs en zorg en zijn relatief arm. Amnesty International hekelde de geïnstitutionaliseerde discriminatie in Rakhine onlangs nog als een vorm van ‘apartheid.’ Het kwam de laatste decennia ook al meermaals tot geweld tussen de Rohingya en boeddhistische Burmezen.

Rohingya-rebellen

Het nieuwste geweld brak los op 25 augustus, toen Rohingya-rebellen politieposten en een legerbasis aanvielen. De Burmese strijdkrachten, bijgestaan door boeddhistische knokploegen, reageerden daarop met een keiharde anti-guerillaoperatie en tientallen dorpen gingen in vlammen op.

Vorige maand kwamen Burma en Bangladesh overheen dat de vluchtelingen kunnen terugkeren. Maar de meeste Rohingya verwachten voorlopig weinig van die afspraken.

Lees ook: Rohingya, zwanger en op de vlucht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden