Tenenkaas voor de buurt

In de hal zitten buurtbewoners koffie te drinken, ouderen oefenen in de theaterzaal. Boven hebben Ahlam en Yasmina (9 en 10) les van meester Joop-want dit is een school.

De Community School in de Amsterdamse Pijp is vorig jaar begonnen als basisschool, buurthuis, voor-, tussen- en naschoolse opvang, peuterspeelzaal en nog veel meer waar kinderen en volwassen buurtbewoners iets aan hebben. Vandaag is er een open dag op De Community School.

Yasmina en Ahlam zijn er al helemaal aan gewend dat de buitenwereld hun school binnenkomt. Het is hier leuker dan op hun vorige, die samen met een andere school is opgegaan in De Community School. Yasmina straalt erbij. ,,Er zijn veel meer kinderen.'' Ze zijn nu ook met andere kinderen dan met alleen Marokkanen, zoals op de oude school. Dat bevalt goed. Yasmina: ,,Als je ruzie had, dan had je meteen met iedereen ruzie. Nu kan je ook met andere kinderen gaan spelen.'' Nog beter: ze hoeven niet meer op de woensdag van school naar huis en naar huis naar het buurthuis, want dat ìs op school. Ze kunnen gewoon blijven na halfeen. Er zijn heel veel activiteiten, zegt Ahlam. Wat zijn dat? Leuke dingen vooral, vertelt ze. De Kinderkaravaan, een club van het buurthuis onderin het gebouw. Er is een kookclub, je kan sporten, leren zagen en timmeren, er is een circusclubje. ,,En als je het niet leuk vindt, dan doen ze daar iets aan'', zegt Ahlam. De twee meiden laten de tentoonstelling zien die ze maakten met de Kinderkaravaan. Een stapelbedje van karton en een foto van Ahlam met watten eromheen: haar droom over wat ze eigenlijk wil zijn, prinses en fotomodel.

De gedachte achter De Community School is dat de hele buurt (community) nodig is bij de opvoeding van een kind. School is er niet alleen voor onderwijs, het buurthuis is er niet alleen om kinderen van de straat te houden maar ook om ze nog wat te leren. Dat moet zoveel mogelijk samen en op dezelfde plek. Tegelijk is het goed als kinderen andere Pijpbewoners hun wijk leren kennen. Kinderen koken er voor buurtbewoners. Ahlam en Yasmina hebben dat al een paar keer gedaan, ,,boven'', wijst Yasmina door het moderne gebouw. ,,We maken toetjes, spaghetti, en broodjes kaas. Tenenkaas, noemden we dat op het menu.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden