Ten strijde tegen megasportzaken aan de rand van de stad

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Of Zuid-Holland het redt, is nog onduidelijk; vanuit het kabinet komt vooralsnog geen enkele steun. Maar de provincie probéért tenminste te strijden voor levendige stadsharten door een stokje te steken voor plannen van sportketen Decathlon. Die wil megawinkels aan de randen van Schiedam en Den Haag, met sportveldjes ernaast om de waar uit te proberen. De provincie vindt dat de handel in pingpongbatjes, sportschoenen en slaapzakken gewoon thuishoort in de binnenstad. Er is alle reden om die strijd aan te gaan, want de stadscentra hebben het al moeilijk genoeg.

De provincie beroept zich op een bestaande lijst. Daarop staan bijvoorbeeld autobedrijven, bouwmarkten, zwembad- en pianohandels. Die mogen zich vestigen aan de stadsranden omdat de aangeboden waar zich minder goed leent voor krappe winkelstraten. Sportzaken staan niet op die lijst en dat wil de provincie graag zo houden. Maar volgens Decathlon en de twee betrokken gemeenten treedt de provincie daarmee in het recht op vrije vestiging. VVD-ministers Kamp (economische zaken) en Schultz (ruimtelijke ordening) gaven hun daarin voorlopig gelijk, in afwachting van nader onderzoek.

Dat het concept van Decathlon niet makkelijk past in de Haagse Grote Marktstraat of het historische centrum van Schiedam mag duidelijk zijn: er is 18.000 vierkante meter voor nodig, inclusief die probeerveldjes en het parkeerterrein. Vraag is wel waarom het per se nodig is om sportartikelen in zo'n grootschalige setting te verkopen. Bereikbaarheid per auto bijvoorbeeld is toch geen halszaak? Het gros van de artikelen past heus wel in een fietstas.

Als je dergelijke beslissingen aan de gemeenten overlaat, gaat het fout. Die kunnen verdienen aan de grond, of denken hun stad een economische oppepper te geven. Niet voor niets schieten de plannen voor nieuwe outletcentra als paddestoelen uit de grond. Die gaan straks op elkaar parasiteren. En een sport-megawinkel aan de stadsrand gaat onvermijdelijk ten koste van sportwinkels in de binnenstad. De stelling dat de lege plekken wel weer door andere winkels worden overgenomen, valt gezien de huidige crisis in de retail nauwelijks nog serieus te nemen.

Ook volgens bewindslieden Kamp en Schultz zijn er redenen waarom bedrijven zich niet altijd mogen vestigen waar ze willen. Het schaden van het algemeen belang is zo'n reden, en waarom zou verpaupering van de binnenstad daar niet onder vallen?

Zuid-Holland, zet 'm op.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden