Ten onrechte in een Thaise cel?

petitie | Het geld dat hij in Nederland verdiende, in zijn legale coffeeshop, werd Johan van Laarhoven in Thailand noodlottig.

Nee, het gaat niet goed met zijn broer. Zijn gezondheid gaat hard achteruit, hij heeft problemen aan zijn hart en galblaas. De omstandigheden in de Thaise gevangenis zijn erbarmelijk, zegt Frans van Laarhoven. "Johan zit met vijftig medegedetineerden in één cel. Dagelijks heeft hij te maken met geweld, intimidatie. Hij krijgt geen boeken, hij mag zijn dossiers niet inzien. Je kunt je voorstellen dat de stoom uit zijn oren komt."

Met de petitie die gisteren aan de parlementariërs Vera Bergkamp (D66) en Michiel van Nispen (SP) werd aangeboden, hoopt Frans van Laarhoven op z'n minst een debat in de Tweede Kamer over het lot van zijn broer Johan van Laarhoven te ontlokken. Maar het uiteindelijke doel is hem en zijn Thaise vrouw naar Nederland te krijgen. In totaal ondertekende 23.000 mensen de petitie 'Justice for Johan', onder aanvoering van BNN-gezicht Filemon Wesselink.

Van Laarhoven, die tot 2011 eigenaar was van de Brabantse coffeeshopketen The Grass Company en in Thailand woont met zijn vrouw en twee kinderen, zit in het Aziatische land een celstraf uit van 103 jaar voor witwassen. In werkelijkheid is hij volgens de petitieondertekenaars de dupe van het 'hypocriete softdrugsbeleid' in Nederland. De Thaise justitie zag zijn geld als drugsgeld, terwijl coffeeshops hier gedoogd worden. Johan heeft in Nederland gewoon belasting betaald over zijn verdiensten, aldus Frans van Laarhoven.

Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over. De oud-coffeeshophouder is hier hoofdverdachte in, zoals de woordvoerder het noemt, een 'megazaak' rond fraude en witwassen dat momenteel in de 'afrondende fase' is. Zo is onder meer 10 miljoen euro uit de boeken gehouden en in Thailand belegd. Maar de zaak hier staat volgens het OM verder los van de veroordeling in Thailand.

Wel deed Nederland als onderdeel van het onderzoek naar de voormalig coffeeshophouder in 2014 een rechtshulpverzoek aan het Aziatische land. Voor de Thaise autoriteiten was dat aanleiding Van Laarhoven zelf ook eens onder de loep te nemen. Daarmee heeft de Nederlandse staat zijn broer volgens Frans van Laarhoven uitgeleverd aan een militaire dictatuur, waar je voor witwassen honderd jaar celstraf krijgt. Hij wil dat verantwoordelijk minister Ard van der Steur op het matje wordt geroepen en zich het lot van Johan aantrekt.

Maar het gerechtshof in Den Haag, waar Van Laarhoven vorig jaar tevergeefs probeerde af te dwingen dat Nederland om zijn uitlevering zou vragen, oordeelde anders. De Nederlandse staat handelde 'niet onrechtmatig'ook al was te verwachten dat het rechtshulpverzoek zou uitdraaien op een eigen Thais onderzoek.

Van Laarhoven heeft er zelf voor gekozen in Thailand te gaan wonen, aldus het gerechtshof. Een flauw excuus, vindt zijn broer Frans. "Johan heeft hier op een legale manier zijn geld verdiend en wilde daarvan genieten in Thailand. Dat mag toch wel?"Inmiddels loopt het hoger beroep in Thailand, dat jaren kan duren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden