Ten Dam wacht seizoen van improvisatie
Laurens ten Dam genoot van zijn debuut in de Omloop Het Volk. Door alle perikelen rond zijn Unibet-ploeg staat zijn hele jaarplanning op losse schroeven. „Dit had niemand kunnen voorspellen.”
Op de noeste heuvelruggen en ruige kasseien van het Vlaamse land kreeg de strijd om de macht en het grote geld in de wielersport ineens een heel concreet gezicht. Ten Dam liet zaterdag tot in de finale zien dat in hem een talentvol én compleet wielrenner schuilt. Maar de stijlvolle coureur uit Heiloo (26) draagt het ’verkeerde’ shirt, met Unibet.com erop. Dat betekent dat alles waar hij vóór dit seizoen op rekende – vooral: het gedroomde debuut in de Tour – nu zeer onzeker is.
In de Bergendriesstraat van Lokeren wilde hij daar direct na de Omloop Het Volk eigenlijk niet aan denken. Hij is er om te koersen, liefst ’ouderwets veel’, en alle organisatorische perikelen laat hij zo veel mogelijk over aan het management. Maar de ogen ervoor sluiten kan Ten Dam ook niet. Hij zou vanaf 11 maart Parijs-Nice rijden, maar zijn ploeg is van organisator ASO niet welkom. Hoe zit het met de andere klassiekers van ASO in het voorjaar, zoals Luik-Bastenaken-Luik? Ten Dam weet het niet. Het lijkt een seizoen van improviseren te worden.
Extra wrang voor hem is dat hij dit jaar eigenlijk het shirt van Rabobank zou dragen. Hij had een akkoord met manager Theo de Rooij. Maar volgens het doorlopende contract bij Unibet mocht Ten Dam niet vertrekken als de Zweeds-Belgische formatie een Pro Tour-licentie zou krijgen. Dan was immers geen sprake van sportieve verbetering. In december ging de transfer dus niet door. Hij bleef in de ploeg waarvan de status niet wordt erkend door de organisaties van de Tour en de Vuelta.
Ten Dam: „Dat de situatie zo klote zou worden, heeft niemand kunnen voorspellen. Ik heb het nu naar mijn zin bij Unibet. Alles wat ik vraag wordt gehonoreerd. Als ik bij Rabobank had gevraagd de Omloop Het Volk te mogen rijden had dat waarschijnlijk niet gekund. En Rabobank heeft nu al acht man voor de Tour, bij Unibet ben ik één van de acht. Ik kan nu meer vrijbuiter zijn.”
Eigenlijk zou Ten Dam niet starten in de Omloop Het Volk. Maar zijn programma van de komende weken is zó onzeker dat hij zich er vorige week alsnog voor aanmeldde bij manager Jacques Hanegraaf. Drie jaar geleden, als neoprof in dienst van Arend Scheppink, had hij voor het laatst over kasseien gefietst.
De ranke Ten Dam is meer een man voor heuvels en bergen, al leek het daar zaterdag niet op. In het Heistraatje van Overmere, de laatste kasseistrook op 20 kilometer van de streep, reed hij nog brutaal op kop. „Op een gegeven moment kwam Tom Boonen langs. Dan weet je dat je nog in de wedstrijd zit. Wel mooi hoor. Ik denk dat we met Unibet hebben laten zien dat we erbij horen. Ik ga gezien mijn vorm nu ook maar vragen of ik de Ronde van Vlaanderen mag rijden.”
Met de versnelling van Boonen in Overmere begon zaterdag de finale pas echt. Ten Dam zag dat ploeggenoot Baden Cooke mee ging met Boonen. Maar de Australiër moest op weg naar Lokeren op een viaduct lossen bij de sterkste mannen. Dat deed volgens Ten Dam niets af aan de collectieve prestatie van Unibet, die gisteren in Kuurne-Brussel-Kuurne werd bevestigd door het sterke rijden van Matthé Pronk. Ten Dam: „Het draait al vanaf het begin goed. Wij zijn niks minder dan andere ploegen. Met ons budget en een mooie visie hebben we de potentie om uit te groeien tot een grote ploeg. Maar dan moeten ze ons wel de kans geven.”
Over de toekomst van Unibet wordt vandaag in Brussel meer duidelijk. „Ik kan alleen maar hopen dat de andere ploegen solidair met ons blijven.” En anders? „Als we Parijs-Nice niet rijden Dan misschien de Ronde van Murcia, kan dat?”