Ten Brink, Fréquin, Rens, De Vries wisselen van honk

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - RTL 4 en Veronica verliezen vier prominente presentatoren aan de concurrent SBS 6. Veronica-coryfee Robert ten Brink en de RTL 4-sterren Willibrord Fréquin, Peter R. de Vries en Peter Jan Rens verlaten de Holland Media Groep (HMG) om hun huidige programma's bij SBS 6 voort te zetten. Dit heeft SBS 6 gisteren bekendgemaakt.

De zender die met Veronica strijdt om de tweede plaats op de markt van de commerciële tv, heeft een meerjarig overall-contract gesloten met de vier presentatoren. Financiële details en de exacte lengte van de contracten wil het station nog niet kwijt.

De overstap van de presentatoren heeft alles te maken met de grote schoonmaak van de HMG, het moederbedrijf waartoe Veronica, RTL 4 en RTL 5 behoren, die door directeur Porsius vorige week werd aangekondigd. Van de zeshonderd arbeidsplaatsen worden er 220 geschrapt en ook voor de presentatoren wordt de bezem uit de kast gehaald. Hans van der Togt, Peter Jan Rens en Hans Kazan zijn afgeschreven en nu heeft de HMG ook de nog actieve programmamakers Fréquin en De Vries verloren aan concurrent SBS 6.

Waar de HMG het aantal presentatoren wil reduceren, breidt SBS 6 zijn stal uit. “Bij de start van SBS 6 hadden we een verlanglijstje, waar de namen van alle vier presentatoren op voorkwamen. Allen zijn ze kijkcijferkanonnen en het is ons streven door deze aanwinsten de kijkcijfers op te trekken”, aldus een SBS 6-woordvoerder.

Vanaf september gaat Robert ten Brink zijn shows 'All you need is love' en 'Make my day' presenteren bij SBS 6. Ten Brink vertrekt bij HMG, omdat hij meer zekerheid wil dan zijn huidige werkgever hem kan bieden. John de Mol producties, de producent van Brinks programma's kon niet met Veronica tot een akkoord komen over een verlenging van Ten Brinks contract.

Robert ten Brink omschrijft zijn transfer naar SBS als “een stap waar ik de kriebels van krijg. Ik heb een fantastisch aanbod gekregen van SBS. Wat dit station kan bieden, is meer dan ik bij Veronica zou kunnen krijgen. De lengte van mijn contract is meerjarig en de inhoud van mijn programma-budget is gegarandeerd. Bovendien is iedereen bij SBS 6 blij dat ik kom en dat is heerlijk.”

De presentator benadrukt wel dat hij zonder rancune bij Veronica is vertrokken: “Het is allemaal in goed overleg gebeurd.”

De voormalige RTL 4-ster Peter R. de Vries gaat bij SBS 6 door met zijn misdaadprogramma. De directie van SBS 6 speelt met de gedachte om De Vries te laten inbreken op het dagelijks 'Actienieuws' om half acht 's avonds. “Daar praten mensen over. Directeur Fons van Westerloo ziet het wel zitten”, aldus De Vries.

Ook Willibrord Fréquin gaat met zijn 'De week van Willibrord' in het nieuwe seizoen verder bij SBS 6. Peter Jan Rens verschijnt vanaf 1999 met zijn kinderprogramma 'Geef nooit op' op het SBS 6 scherm. Van Rens had HMG na diens mislukte late night-show al afscheid genomen en voor De Vries kon Holland Media Groep binnen het bedrijf geen andere job vinden.

Een HMG-woordvoerder bevestigde gisteren het vertrek van Ten Brink, De Vries en Rens, maar meldde dat het mediaconcern nog in gesprek is met Fréquin. Het bedrijf zegt voortaan ook met het amusement flexibeler te willen omgaan. Daarin passen geen langdurige contracten met betrekking tot (dure) shows. RTL 4, 5 en Veronica gaan in het nieuwe seizoen zeker verder met zes sterren: André van Duin, Henny Huisman, Caroline Tensen, Ron Brandsteder, Rolf Wouters en Reinout Oerlemans.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden