Afscheid

Ten afscheid: zeven keer Obama op zijn memorabelst

President Barack ObamaBeeld anp

Misschien dat je na acht jaar moet concluderen dat hij lang niet al zijn beleidsvoornemens heeft kunnen waarmaken. Misschien ook waren veel van zijn 'spontane' mediaoptredens tot in de puntjes gescript. Maar Barack Obama bezat als geen andere president de gave om sympathiek over te komen, en hoe zijn opvolger ook heet: dat zouden we wel eens heel erg kunnen gaan missen.

Slow Jam the News, juni 2016

Meer laid back dan Obama zal de volgende president van de VS zeker niet zijn. Afgelopen juni speelde Obama een nummertje mee met Jimmy Fallon in The Tonight Show. Easy listening, met een snufje politiek.

Bewerking
Dit is een bewerking van een artikel dat in november op onze site verscheen.

Comedians in Cars getting coffee, december 2015

In deze aflevering van een beroemde Amerikaanse televisieshow rijdt standup-comedian Jerry Seinfeld in een glimmend blauwe Corvette Stingray het terrein van het Witte Huis op om een kopje koffie te drinken met de president van de Verenigde Staten. Hij treft hem in The Oval-office en ze besluiten een rondje te rijden in de auto uit Obama's jongensdroom.

Erg ver komen ze niet. De kleerkast aan de poort legt fijntjes uit dat Seinfeld een 'comedian in een auto is, met een president die nergens heen gaat'. Een openhartig gesprek volgt waarin we leren dat de president slechts één merk onderbroeken heeft, zich scheert vóór de ochtendgymnastiek en het vooral goed doet bij kinderen tot acht jaar. Deels vanwege zijn grote oren, waardoor hij op een stripfiguur lijkt en deels vanwege zijn naam die zo lekker als één woord van de tong rolt: Barackobama. Net als Nickelodeon.

Touch it, dude, mei 2009

Een opmerkelijke foto: een jongetje van een jaar of vijf in een overhemd met stropdas die de president in zijn werkkamer over zijn bol aait. De fotograaf moet zijn verrast door het beeld, want de hoek is niet goed en de anderen op de foto zijn maar half in beeld.

De foto werd min of meer per ongeluk gemaakt aan het einde van een fotosessie met de familie van ex-marinier Jacob Philadelphia die twee jaar op het Witte Huis had gewerkt. De zoons van de marinier mochten beiden een vraag stellen aan de president. Jacob, de jongste, vroeg zich af of de president 'net zulk haar had als hijzelf'. "Voel zelf maar", was het antwoord van de president. Hij boog zich voorover, maar de jongen aarzelde. "Voel maar, jongen", drong de president aan. "Jeetje, u bent net als ik", had de jongen enigszins verbluft geantwoord.

Obama wordt over zijn hoofd geaaid.Beeld Wikicommons

Amazing Grace, 2015

Vorig jaar sprak Obama op een herdenkingsbijeenkomst naar aanleiding van een racistische schietpartij in Charleston, South Carolina. Obama, die juist opzoek was naar verbinding, noemde de confederale vlag een symbool van onderdrukking. Hij stelde dat de dood van de slachtoffers extra pijnlijk was omdat zij in hun kerk werden vermoord.

"De kerk vormt het hart van veel Afro-Amerikaanse levens. Het is een plek die we van ons kunnen noemen in een vaak vijandige wereld." Aan het einde heft hij het lied 'Amazing Grace' aan. Het zorgt voor een collectief kippenvelmoment bij de aanwezigen en toeschouwers wereldwijd.

Dingen die iedereen doet, februari 2015

Buzzfeed kreeg Obama zo gek dat hij meedeed in een reclamefilmpje. 'Dingen die iedereen doet, maar waar niemand over praat.' Zoals gekke bekken trekken in de spiegel, over woorden struikelen in de voorbereiding van een toespraak, selfies maken (met een selfistick), koekjes in melk dopen en Obama bedanken.

Sollicitatietraining, 18 oktober

Als Obama volgend jaar op 20 januari het Witte Huis verlaat, is hij één van Amerika's werklozen. Dat was presentator Stephen Colbert van The Late Show ook opgevallen. Daarom helpt hij Obama, vermomd als Randy de officemanager, met de voorbereidingen voor zijn volgende sollicitatie.

"Meestal is het een slecht teken als iemand de afgelopen acht jaar geen promotie heeft gemaakt", legt Colbert voor.
"Tja, er waren nu eenmaal weinig promotiemogelijkheden in mijn oude baan. De enige die meer te zeggen heeft is mijn vrouw Michelle", antwoordt de president.
"Heeft u dan prijzen of aanbevelingen?"
Obama: "Ik kreeg de Nobelprijs voor de Vrede."
"Waarom dan?"
"Ik heb nog steeds geen idee, om eerlijk te zijn"

Losjes in de heupen, januari 2009

Tijdens het bal ter ere van de inauguratie van zijn eerste termijn dansen de president en zijn vrouw Michelle in de spotlights, op de zwoele tonen van Beyonce's cover van Etta James' At Last. De immer ontspannen ogende president en zijn gracieuze vrouw laten zien wat romantiek is. Het is slecht één van de momenten dat de president een zaal tot tranen toe weet te ontroeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden