Temperament en talent zijn gouden combinatie

TOPPER | De ploegen van Ajax en PSV bestaan uit ervaren krachten, jonge, frisse spelers en een vleugje Latijns temperament.

Als Ajax het morgenmiddag in de Amsterdam Arena opneemt tegen PSV, staat er een elftal met meer routine in vergelijking met het team dat vorig seizoen in de eredivisie speelde. Ajax-trainer Peter Bosz heeft er in de loop van dit seizoen voor gekozen om de hiërarchie binnen het elftal te herstellen.

De 30-jarige Lasse Schöne is inmiddels een vaste kracht als balansbewaker op het middenveld. Aan het begin van het seizoen noemde Bosz Riedewald nog zijn enige optie in die rol. "Maar hij mist ervaring op die positie", zei Bosz eerder. "Schöne is dertig jaar en met het jonge elftal waarmee we spelen, is het fijn om hem op die plaats te hebben."

Ook de 27-jarige Nick Viergever brengt ervaring met zich mee. Door de spelers om hem heen veel te coachen zet hij hen op de juiste plek neer. Morgen ontbreekt hij echter vanwege een schorsing.

Dat routine in een elftal noodzakelijk is, constateerde de leiding van PSV al eerder. De club haalde met Luuk de Jong, Héctor Moreno en Andrés Guardado spelers die ervaring hadden opgedaan in het buitenland. En juist dit seizoen blijkt hoe belangrijk die gelouterde spelers zijn. PSV mist de geblesseerde Guardado al geruime tijd - hij wordt klaargestoomd voor het duel met Ajax - en daarmee mist de huidige nummer drie van de eredivisie ook de speler die de laatste seizoenen de lijnen uitzette bij PSV.

Analist Kenneth Perez onderstreepte maandag bij het televisieprogramma 'Natafelen' op Fox Sports het belang van ervaren spelers in een elftal. "Je kunt niet alleen maar dingen leren van een trainer. Van oudere spelers leer je vaak veel meer dan van de trainer.''

Tegelijkertijd waait er ook een frisse wind in Amsterdam en Eindhoven. Terwijl veel spelers van PSV een uitgebluste indruk maken, zijn Oleksandr Zintsjenko (gehuurd van Manchester City) en Bart Ramselaar de lichtpuntjes.

Die laatste zou dit seizoen vooral mogen wennen, maar kreeg door de vele blessures al eerder dan gedacht een kans op het middenveld van PSV. Ramselaar liet zien dat hij een snelle leerling is en groeide zelfs uit tot international.

Ook bij Ajax werden dit seizoen - geheel volgens de Amsterdamse traditie - jongelingen ingepast. Kasper Dolberg maakte indruk op de vacante spitspositie en André Onana bleek als doelman een veel stabielere factor dan na het vertrek van Jasper Cillessen werd gedacht. Het huren van de nog van een blessure herstellende Tim Krul, bleek achteraf onnodig.

PSV erkent met Arias, Moreno, Guardado en Pereiro - en eerder spelers als Alex en Gomes - al langer de toegevoegde waarde van een vleugje Latijns-Amerikaans temperament binnen de spelersgroep. Ajax begaf zich deze zomer ook op de Zuid-Amerikaanse markt. De nummer twee van de eredivisie trok de Colombianen Davinson Sánchez en Mateo Cassierra aan. Sánchez heeft in de eerste seizoenshelft een onuitwisbare indruk achter gelaten. Met zijn vlijmscherpe tackles en onverzettelijkheid voegt hij iets toe wat ontbrak bij Ajax.

Als het aan Marc Overmars, technisch directeur van Ajax, ligt, richt Ajax zich in de toekomst meer en meer op voetballers uit Zuid-Amerika. "Daar heb je in een paar landen een goede prijs-kwaliteitsverhouding", zei hij vorige maand in De Telegraaf.

Ajax pikte voorheen vaak jonge, Scandinavische spelers op, maar dat behoort vermoedelijk tot het verleden, schetste de Amsterdamse technisch directeur. "Alleen als we snel handelen, kunnen we uit Scandinavië nog echt jeugdige kwaliteit binnenhalen. De grote Europese clubs pakken daar nu alles.''

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden