tempeltest

Trouw trekt door Nederland en test 'tempels' van velerlei soort. Vandaag: Hindoetempel Shree Raam Mandir, Wijchen

Het eerste wat opvalt
Neem nou Wijchen, onder de rook van Nijmegen. Dan denk je aan rotondes, zeventiger jaren huizen en petit restaurants? Maar Wychen is rijker. Komend vanaf de snelweg rij je de Stationsstraat uit tot je, vlak na Rob's culitaria, links een sluipweg ziet. Ga die in en voor je het weet sta je voor een Hindoetempel: de Shree Raam Mandir Wijchen.

Hoe ziet de tempel er binnen uit?
Modern en van alle gemakken voorzien. Beneden is de administratie en op de eerste verdieping een feestzaal. De eigenlijke tempelruimte is op de tweede verdieping. Voorin staat een rij godenbeelden. In het midden de belangrijkste: Rama met zijn vrouw Sita. Ze lachen vriendelijk en dragen kleurrijke gewaden van exclusieve stoffen.

Praktische punten
Hans Demmers is mijn begeleider. Hij tekent een rood streepje op mijn voorhoofd. 'Zo gaat al het kwade uit je weg en kan het goede naar binnen', zegt hij. In de zaal klinkt gezang onder begeleiding van een gitaar en harmonium. Alle Goden worden geprezen, maar vooral Rama en Sita. 'Je kunt het vergelijken met het zingen van psalmen', fluistert Hans. En inderdaad: ook hier worden de nummers van de gezangen keurig van tevoren vermeld. De voorzanger kondigt lied 507 aan: Jagadambike jaya jaya jaga: 'Hulde, hulde, hulde Moeder aarde. Hulde! Hoor mij aan.'

Een priester offert eten aan Rama en Sita. Alle bezoekers krijgen na afloop een boterhammenzakje met een klein deel van het geofferde voedsel mee. De Indiase muziek werkt bedwelmend. Als ik op het punt sta in te dommelen begint de toespraak van de priester.

Hoe was de toespraak?
Hij spreekt Hindi, Hans vrouw zorgt voor een simultaan vertaling. Dat valt niet mee, want de priester wijdt nogal uit. Eerst begroet hij een groot aantal goden. Vervolgens legt hij uit dat het lastig is om God (in wie al die goden samenvloeien) te vinden. Materiële zaken leiden ons af. Maar dat leven hier is een leugen en is tijdelijk. De vrouw van Hans vertaalt het allemaal met een prachtige glimlach, waardoor de boodschap minder hard aankomt.

Reden om niet te gaan?
Als u hecht aan overzicht en het bekende, dan bent u in andere Godshuizen beter af. Waarschijnlijk eet u dan ook het liefst Hollandse kost.

Reden om wel te gaan?
Zelden heb ik zoveel lieve mensen in één ruimte bij elkaar gezien. De een nog mooier gekleed dan de ander. Dat is wat anders dan een grijs maatpak of een setje van de H en M. Hindi is ook voor wie het niet beheerst een verleidelijke taal. Het knispert, fluistert, zit je achterna. Als ik wegrijd, ligt het plastic zakje met het geofferde eten naast me. Een stukje appel en wat noten. Ik heb wel trek in iets. Even later passeer ik opnieuw Rob's culitaria. God vinden blijft een hachelijke zaak.

De Shree Raam Mandir in Wijchen , Stationstraat 18. Iedere zondag is er een dienst van 13.00 tot 15.00. Na afloop is er een gezamenlijke maaltijd.

Hindoeïsme
Het Hindoeïsme ontstond vierduizend jaar geleden in het Noordwesten van India. Wereldwijd zijn er zo'n 1.2 miljard volgelingen. Hindoes aanbidden verschillende goden die symbool staan voor één allesomvattende goddelijkheid. De Hindoetempel in Wychen dateert uit 2006 en dient ook als Hindoestaans cultureel centrum. De bouw werd mogelijk gemaakt door giften en donaties van hindoes. De meeste Nederlandse hindoes komen uit Suriname.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden