Tempels Nepal weer open ondanks kritiek Unesco
In een poging het toerisme aan te zwengelen opent Nepal vandaag haar tempels en andere trekpleisters weer voor publiek. Maar of dat veilig is? Unesco deed vorige week nog een oproep om extra voorzichtig te zijn bij de tempels. De Werelderfgoedorganisatie vindt dat ze te vroeg open zijn gegaan.
Bij de aardbevingen in april kwamen niet alleen meer dan 8700 mensen om het leven, ook honderden gebouwen in het Aziatische land raakten zwaar beschadigd. Irina Bokova, de directeur van werelderfgoed-organisatie Unesco, omschreef de schade als 'omvangrijk en onomkeerbaar'.
Toch gaan zes van de zeven gebieden die als Werelderfgoed zijn aangemerkt vandaag weer open, maakte minister van toerisme Kripasur Sherpa bekend. "We dringen er bij mensen op aan om naar Nepal op vakantie te gaan om zo te helpen het land weer op te bouwen."
Helmen en rondleidingen
Volgens Bhesh Narayan Dahal van het Nepalese ministerie voor archeologie zijn er genoeg maatregelen getroffen om de veiligheid van bezoekers te garanderen. Zo komen er rondleidingen en speciale routes om zo min mogelijk schade toe te brengen aan de gebouwen. Op sommige plekken worden helmen uitgedeeld aan bezoekers.
"Maakt u zich geen zorgen, Nepal is veilig, dat is vandaag onze boodschap", zei Bhesh Narayan Dahal tegen persbureau AFP. "Het is niet voorbarig om deze plekken weer te openen. We moeten anticiperen op de volgende piek van het toeristische seizoen, tussen september en oktober. Als toeristen verwachten dat het veilig is in Nepal, zullen ze komen."
Jaarlijks bezoeken zo'n 800.000 buitenlanders Nepal, maar de meeste toeristen zijn het land na de aardbeving ontvlucht. Bovendien is het regenseizoen inmiddels begonnen.
In het culturele en religieuze hart getroffen
Nepal is door de aardbeving in het culturele en religieuze hart getroffen, zeggen kenners van het land. Het Durbar Plein in de hoofdstad Kathmandu is er nog altijd slecht aan toe.
Ook de Durbar Pleinen in de steden Patan en Bhaktapur hebben veel schade opgelopen. Deze pleinen werden oorspronkelijk aangelegd bij de oude koninklijke paleizen van Nepal en staan vol met tempels en godenbeelden.
De hoofdtempel op het Durbarplein van Bhaktapur, een grote stad in het midden van Nepal, verloor zijn dak door de aardbeving. Een andere tempel aan het plein, de 16de-eeuwse Vatsala Durga tempel die beroemd is vanwege zijn muren van zandsteen en gouden pagodes, werd volledig verwoest.
Instortingsgevaar
Het Durbarplein van Patan, een stad in het oosten van Kathmandu, ging vorige week al open voor publiek. Maar echt aanlokkelijk lijkt een bezoekje aan de Nepalese heiligdommen voorlopig niet. Zo volgen bezoekers in Kathmandu noodgedwongen een smalle doorgang tussen de monumenten, waarbij ze links en rechts via borden worden gewaarschuwd voor instortingsgevaar.
Unesco heeft zijn bezorgdheid geuit over de vroege heropening, omdat de sites volgens de organisatie 'nog steeds in precaire toestand' verkeren. "Er is nog steeds instortingsgevaar", zegt Christian Manhart, directeur van Unesco Nepal, tegen persbureau AFP. "Op het Durbar Plein in Kathmandu dreigt een hele gevel in te storten. Daar kunnen mensen niet direct onder lopen." Hij benadrukte ook dat de historische plaatsen beter beveiligd moeten worden om diefstal van waardevolle kunstwerken te voorkomen.