Telmo Rodríguez 'Wijn is net als brood: prachtig en simpel'

"Ik heb wijnmaken gestudeerd in Bordeaux. Daarna was het: waar wil je werken? Château Margaux, Lafite, Petrus? Ik besefte dat ik helemaal niet wilde werken voor een grote naam. Ik heb niks met merken, ik ben niet geboren om in een Jaguar van Château Latour te rijden. Voor mij gaat wijn maken om het land, om de wijngaarden. Ik besloot naar de Rh¿ne te gaan, en daar te werken met families die al generaties lang in de wijngaarden woonden en hun land exact begrepen.

Tegelijkertijd droomde ik er toen al van wijn te maken in Spanje, met Spaanse druiven. Spanje is voor een wijnmaker een geweldig spannend land, maar wordt vaak verkeerd begrepen: mensen denken meteen aan rioja en goedkope wijn. En inderdaad, de vorige generatie wijnmakers waren managers. Nu heeft Spanje veel meer dromers - denk maar aan de culinaire aardverschuiving die chef-kok Ferran Adrià heeft veroorzaakt.

Mijn land heeft in de vorige eeuw grote verliezen geleden: de burgeroorlog is een ramp geweest, veel mensen lieten hun druivenvelden in de steek. Spanje heeft enkele van de meest fantastische wijngaarden ter wereld. Ik ben bezig zulke vergeten locaties te herontdekken en in ere te herstellen. Hier, foto's van een wijngaard in Galicië die ik net heb gekocht: granieten bodem, en deze terrasbouw hebben de Romeinen nog aangelegd. Hier maken mensen al tweeduizend jaar wijn. Ongelooflijk! Ik onderzoek hoe je zo'n plaats 'in de fles stopt'.

Ik maak nu wijn in negen Spaanse regio's, van Alicante tot Galicië, van Rioja tot Málaga. Alle wijnen benaderen mijn ideaal, elk met een eigen geschiedenis. Originaliteit is voor mij belangrijker dan spektakel. Je ziet wel dat wijnmakers in hun wens een wijn te verbeteren het karakter van de plaats vernietigen.

In de wijnwereld wordt soms snobberig gedaan, door makers die nadrukkelijk hun handtekening willen zetten. Toen ik met mijn bedrijf begon had ik weinig geld, dus ik schoof mijn ego aan de kant en maakte simpele, eerlijke wijnen. Daar heb ik veel van geleerd.

Wijn moet je benaderen als brood: prachtig maar simpel. Natuurlijk vind ik het leuk dat wijngod Robert Parker - 's werelds invloedrijkste wijnschrijver, van het blad The Wine Advocate - een van mijn wijnen uitriep tot beste rioja. Maar weet je wat het emotioneelste moment in mijn carrière was? Toen ik in voormalig Oost-Duitsland een proeverij leidde, kwam er een meisje naar me toe dat in een bar werkte waar veel mensen met weinig geld komen. Dankzij mijn simpele wijnen, Basa en Al Muvedre, hadden ze goede wijn ontdekt, vertelde ze. Wow, dacht ik: dat kun je dus voor elkaar krijgen met wijn."

Telmo Rodríguez (1962) geldt als een van Spanje's gerenommeerdste wijnmakers. Hij woont in Madrid en maakt wijn in verschillende regio's in het land.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden