Opinie

Telkens weer

U ziet Joop den Tonkelaar , weerman tussen 1953 en 1968 bij het toenmalige NTS-journaal. En u ziet hem helemaal. Vroeger was dat anders, want toen zagen we alleen zijn arm.

Het ging er tenslotte om wat voor weer of het werd en niet van wie dat weer afkomstig was, zo dacht men toen. Wat heb je dan meer nodig dan een arm, die de aanwijzingen geeft?

Wel een nette arm, natuurlijk. Een aangeklede arm. In zonnige periodes stond Joop den Tonkelaar soms gewoon in zijn polootje te vertellen dat er voorlopig geen Elfstedentocht inzat.

Maar die arm bleef bedekt, weer of geen weer.

Zelden zal er in dit land dagelijks zo zijn uitgekeken naar een aangeklede ledemaat.

Vooral rond Sinterklaas.

Dan rolde het weer in rijmvorm uit die mouw:

’ Via een lange baan over zee , voerden Noordelijke winden koude poollucht mee. ’

Joop de Tonkelaar nam eind 1985 afscheid van het KNMI en ging in november 2001 naar de hemel.

Maar het weer bleef.

En het mooie is: nog altijd komt het voor dat alleen de ledematen van de weerman te zien zijn.

Dat is bij SBS, wanneer Piet Paulusma half uit beeld wordt gedrukt door de FC Centerparcs in joggingpak. Dat hij niet te zien is, is nog tot daaraan toe. Je zou dat zelfs nog wel een voordeel kunnen noemen. Dat hij niet te verstaan is is minder overkomelijk: ,,Komende daag kunt u béter binne blij!”

Bliksems.

Wij vluchten juist altijd rechtstreeks naar buiten toe als die bewegende groepsfoto ons begint toe te zwaaien.

Een heel verschil met de NOS, waar het er soms weer net iets te sober aan toe gaat. Prima mensen, hoor, Erwin Kroll en Gerrit Hiemstra. Maar op een of andere manier leunt de soberheid van die ene arm van Joop den Tonkelaar nog altijd op de schouders van de dienstdoende weerman of vrouw.

Ze zijn ook niet altijd op het weer gekleed bij de NOS en komen soms gehaast over. Marjon de Hond verdenk ik er wel eens van dat ze de hond net heeft uitgelaten. Daar staat wel een sterk staaltje nomen est omen tegenover. Kwamen er in de geschiedenis van het weer ooit mooiere namenvoorbij dan Monique Somers en Diana Woei?

Kom daar maar eens om bij RTL 4. Daar vraag ik me altijd af of het weer nu wordt gepresenteerd door Peter, Tim, Of, Eeff. Al is dáár weer aardig dat de kijker het weerbeeld mede bepaalt. Waar de NOS doorgaans één ingezonden foto van een besneeuwd landschap bij Schermerhorn toont, laat RTL een halve diavoorstelling met ijsbloemen uit Franeker passeren. En waarom ook niet. Je kunt er maar beter een vrolijke boel van maken met al die nare berichten die je tegenwoordig over het klimaat hoort. Zo’n bruggetje van Philip Freriks - desnoods via Afghanistan of WallStreet; ik zou het er gewoon inhouden.

En doe weer eens een rijmpje met Sinterklaas.

’Hebben de kinderen hun schoen gezet, dan kunnen de schaatsen weer uit het vet’

Zoiets.

Ach, het weer.

Het is goed beschouwd zo voorspelbaar als wat.

Telkens weer. En voor wie doen ze al die moeite eigenlijk? Heeft u daar wel eens bij stil gestaan? Elke dag kijken we met miljoenen tegelijk naar ontwikkelingen waar we geen enkele invloed op hebben. Uren zendtijd voor niks! Weet u wat het is?

Het is zoals Freek de Jonge het ooit zei in een van zijn shows: ,,Wat moet ik met al die weerberichten! Ik zit tóch binnen televisie te kijken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden