Televisiemakers: Gedragscode smoort de creativiteit

door Camiel Donicie en Nico de Fijter

Televisiemakers moeten een gedragscode opstellen over wat wel en niet kan op tv, vindt de PvdA. Dat gaat niet ver genoeg, meent het CDA. Onzin, vinden de grote tv-stations.

„Natuurlijk zie ik ook wel eens iets voorbij komen waarvan ik betwijfel of we het wel hadden moeten uitzenden”, zegt Eric Eljon, woordvoerder van SBS (dat uitzendt op SBS6, Net 5 en Veronica). „Maar wij geloven dat de kijker het wel afstraft als er grenzen worden overschreden. De kijkers willen spannende televisie, maar zitten niet te wachten op het respectloos in beeld brengen van mensen. Meer garantie hoef je niet te bieden. Aan een gedragscode hebben wij geen behoefte.”

De PvdA-kamerleden Dijsselbloem en Van Dam pleitten gisteren in Trouw voor zo’n code. Zij hekelen de toename aan respectloze tv-programma’s.

Maar een gedragscode zou volgens SBS de creativiteit van televisiemakers smoren. „Wij stellen al onze eigen grenzen.” Ook RTL zegt aan zelfregulering te doen.

Televisie mag ook best grensverleggend zijn, vindt SBS. „Programma’s die twintig jaar geleden opschudding veroorzaakten, zijn nu te suf om naar te kijken.”

Dat zegt ook voorzitter Laurens Drillich van de publieke omroep BNN. Niet zelden zijn BNN-programma’s onderwerp van discussie. „‘Boer zoekt vrouw’ had tien jaar geleden nog tot veel commotie geleid, nu is het een alom gewaardeerd programma. En het is echt niet zo dat als je voor de camera je lul uit je broek haalt, je meteen hoge kijkcijfers hebt.”

Het wordt niet steeds erger op tv, denkt Drillich. „Die verharding kun je ook vernieuwing noemen. De omroepen gaan mee in maatschappelijke ontwikkelingen.” Een gedragscode zou volgens hem daarom ook geen zin hebben: „Wat dit jaar niet kan, kan volgend jaar wel.” Als controversiële programma’s niet voldoende inkomsten opleveren en het zenderimago schaden, worden ze wel van de buis gehaald, zegt Drillich.

Voor het CDA gaat een gedragscode voor tv-makers juist niet ver genoeg. Kamerlid Joop Atsma wil dat de mediawet wordt aangepast: „We moeten strenger worden in wat wel en niet kan op tv. Met censuur heeft dat niets te maken. De vraag moet zijn: is dit goed voor de samenleving?”

Hij vindt dat ook producenten, omroepen en tv-stations een gedragscode moeten opstellen. „Zij bepalen uiteindelijk wat we te zien krijgen. Maar wat zij doen is alleen maar gericht op zoveel mogelijk kijkers en advertentiegelden.”

Volgens Drillich kan de politiek beter de gevolgen van tv-programma’s onderzoeken. „Toen bleek dat er in onze soap ’Onderweg naar morgen’ veel alcohol werd gebruikt, hebben we daar iets aan gedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden