Televisiedominees gooien hun netten uit op Netflix

Ed Young op NetflixBeeld RSN

Stel dat Jezus nu zou rondwandelen op aarde. Hoe zou hij de massa's bereiken? Via Netflix, dacht televisiedominee Ed Young. Dan moesten zijn preken er ook op, vond hij, en die van zijn collega's. Netflix ging akkoord en Amerikanen kunnen nu naast House of Cards gemakkelijk even een preek aanzetten.

De streamingsdienst is er zelf nuchter over: er worden de hele tijd series aan het aanbod toegevoegd, dus waarom geen preken. Dominee Young heeft echter grote visioenen. "Jezus draagt ons op om vissers van mensen te worden. Als ik de meeste vissen wil vangen, moet ik zo veel mogelijk netten in het water gooien!", zei hij tegen RNS (Religion News Service).

De televisiedominee heeft inmiddels een tweejarig contact met Netflix getekend. Wat hij betaald krijgt en waar dat geld naartoe gaat, wil zijn woordvoerder niet zeggen.

Young toonde zich al eerder een man van de media. Samen met zijn vrouw hield hij een 'bed inn': hij zette een bed op het dak van zijn kerk en ging er met zijn vrouw een dag lang in liggen om de discussie over seksualiteit in kerken aan te zwengelen. Ook is hij een graag geziene gast op televisie en heeft hij zijn eigen podcast op iTunes.

Young verzamelde ook andere sprekers voor op Netflix, zoals dominee Steven Furtick van de Elevation Church in North Carolina, één van de snelst groeiende kerken van de VS volgens het evangelisch Amerikaanse blad Outreach Magazine. Ook doet Joyce Meyer mee, een bijbellerares die vorig jaar Nederland aandeed en Ahoy vol wist te krijgen. Ze heeft ongeveer tachtig boeken op haar naam staan.

Nederland
Joyce Meyer Ministries heeft ook Nederlandse afdeling in Arnhem. Hans Groeneveld, ambassadeur van Meyer, gaat bij Netflix Nederland vragen of de preken van Meyer ook hier beschikbaar worden. "Televisiekijken neemt overal ter wereld sterk af. Video on demand heeft de toekomst. Ook televisiedominees moeten zich aanpassen."

Volgens Groeneveld zouden Nederlandse kijkers veel baat hebben bij preken van Joyce Meyer. "Ze helpt mensen op een hele mooie manier. Ze maakt de Bijbel praktisch inzichtelijk, ze zegt: ga nou met jezelf aan de gang, ga je buurvrouw eens helpen. Hele eenvoudige dingen. Als zij op Netflix staat, is haar boodschap toegankelijker."

Volgens de Evangelische Omroep (EO) heeft Netflix Nederland nog geen concrete plannen om op korte termijn kerkdiensten te gaan uitzenden. Daar houden zij met 'Nederland Zingt' nog even patent op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden