Televisie is niet representatief

amsterdam - – Op de Nederlandse televisie zijn te weinig vrouwen en niet-westerse allochtonen te zien. Vooral in nieuws- en opinieprogramma’s moeten beide groepen veel meer aan het woord komen.

Van onze redactie cultuur en media

Dat blijkt uit de gisteren gepresenteerde meting van de publieke omroep. Hiervoor zijn vorig voorjaar op alle weekdagen de avondprogramma’s op Nederland 1, 2 en 3, de RTL-zenders, SBS6, Veronica en Net 5 geanalyseerd. Van de personen die sprekend in beeld kwamen was 40 procent vrouw en 8,4 procent allochtoon. De samenleving bestaat voor 51 procent uit vrouwen; 11 procent is van niet-westerse komaf.

Bij de commerciële zenders is het aandeel van vrouwen in beeld hoger dan bij de publieke omroep (42,8 tegenover 37,6 procent). Dat komt deels doordat de publieke omroep veel sport uitzendt. ’Gekleurde Nederlanders’ zijn meer te zien op de publieke zenders (9,2 tegenover 7,8 procent). Zij komen veel in beeld bij amusement en fictie.

Hoe bepaal je de afkomst van een persoon op tv? „De huidskleur blijkt een goede indicator. In tien procent van de gevallen verschilden onze medewerkers van mening over de herkomst”, zegt Sjoerd Pennekamp van Kijk- en Luisteronderzoek.

Verder stellen talkshows lijsten beschikbaar met hun gasten. Volgens hem hanteren de BBC en de Vlaamse omroep VRT dezelfde methodes. In Groot-Brittannië wordt ook gemeten hoeveel homo’s, lesbiennes en biseksuelen op tv komen. De publieke omroep richtte zich in het onderzoek alleen op vrouwen en allochtonen.

De programma’s van de publieke omroep moeten ’alle minder- en meerderheden tot hun recht laten komen’, zegt bestuurslid Ruurd Bierman. Als de representatie in 2015 niet is verbeterd, kan het ministerie van OCW de publieke omroep beboeten met een half miljoen euro.

De presentatie werd vervroegd door de ophef rond de rubriek ’Een neger omdat het moet’ in het tv-programma Pownews. De redactie liet met opzet allochtonen aan het woord om een hoge score te behalen. Bierman zegt dat de publieke omroep geen quota oplegt aan omroepen, maar programmamakers bewust wil maken van hun keuzes.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden