Teleurstelling over vasthouden politieke gevangenen

SEOUL (Reuters, AFP) - De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung heeft gisteren een omvangrijke 'amnestie' verleend aan zo'n 5,5 miljoen Zuid-Koreanen. Het ging om slechts een beperkt aantal politieke gevangenen en om miljoenen wegen dronkenschap of mindere vergrijpen bekeurde weggebruikers.

Er kwamen in totaal 2 300 gevangenen vrij. Voor mensenrechtengroeperingen was de amnestie een tegenvaller, omdat slechts 74 van de 500 politieke gevangenen werden vrijgelaten. “We zijn zeer teleurgesteld”, zo liet de grootste mensenrechtenorganisatie Minkahyup weten. Onder de gevangenen die wel werden vrijgelaten is een aantal vooraanstaande dissidenten. Zoals de schrijvers Hwang Suk-young en Kim Ha-ki, de beroemde dissidente boeddhistische monnik Kin Kwan en de advocaat Suh Kyung-won. Zij belandden allen in de cel nadat zij een bezoek hadden gebracht aan het communistische buurland Noord-Korea. Twaalf politieke gevangenen die een levenslang uitzitten, krijgen een strafvermindering van tussen de 20 en 25 jaar. Ook alle gevangenen ouder dan 70 jaar komen vrij.

Maar Woo-Yong-gak (60), die beschouwd wordt als de langst vastzittende politieke gevangene ter wereld, lijkt buiten de amnestieregeling te vallen. Woo, een Noord-Koreaanse commando die al bijna veertig jaar vastzit wegens spionage, weigert afstand te nemen van zijn communistische principes. Dat is een voorwaarde voor zijn vrijlating.

Mobilisatie

Mensen die zijn veroordeeld wegens overtreding van de kieswetten en personen die betrokken zijn bij de corruptieaffaire die vorig jaar leidde tot de instorting van de Hanbo-groep vallen buiten de amnestieregeling. President Kim, zelf een politieke gevangene onder het militaire regime in Seoul, heeft sinds zijn aantreden eind vorig jaar verzoening gepredikt.

In Noord-Korea is een 'oorlogstijdmobilisatie' afgekondigd voor het hele land. De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Li In Gyu vertelde diplomaten dat de oefening het gevolg is van de bezorgdheid in Pyongyang over de toegenomen buitenlandse militaire dreiging. Hij beschuldigde de VS, Japan en Zuid-Korea misbruik te maken van de economische moeilijkheden in zijn land die het gevolg zijn van natuurrampen. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zei gisteren dat het geen ongewone situatie betreft. “Het is een gewone jaarlijkse oefening als de voedselsituatie slecht is en rellen dreigen”, aldus een hoge militaire woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden