Teleurstelling over klimaattop

(Trouw)Beeld AFP

De milieuspecialisten in de Kamer zijn vol lof over minister Cramers optreden in Poznan. Maar het resultaat van de klimaattop vinden ze niet spetterend. De komende maanden worden spannend.

’Voorzichtig positief’ is CDA-politicus Liesbeth Spies gistermorgen teruggekomen van de klimaattop in het Poolse Poznan. Een dag eerder vochten bezorgdheid en optimisme om voorrang bij haar delegatieleider Diederik Samsom van de PvdA.

Beide milieuspecialisten in de Tweede Kamer zijn vol lof over de rol van milieuminister Jacqueline Cramer op de door de Verenigde Naties georganiseerde topconferentie. Samsom: „Ze heeft haar positie optimaal benut en een goeie rol gespeeld als tussenpersoon tussen de partijen”. En Spies: „Ze heeft haar voortrekkersrol helemaal waargemaakt. Vooral haar inzet voor een verdeling van de lasten naar vermogen heeft heel veel waardering gekregen.”

Ronduit blij is Samsom met de benoeming van de Maltees Michael Zammit Cutajar tot een van de belangrijkste onderhandelaars op het traject naar de klimaattop van volgend jaar december in het Deense Kopenhagen. Hier moet de opvolger van het Kyoto-protocol worden vastgesteld. Cutajar heeft zijn sporen in de klimaatonderhandelingen meer dan verdiend, meent Samsom. Het wordt de komende maanden nu of nooit, stelt hij vast. „We krijgen geen tweede kans.” De onderhandelaars moeten de komende tijd overal smeerolie spuiten. Het wordt hard tegen hard en er moet nog ontzettend veel gebeuren, zegt Spies.

„We hadden gehoopt bij een paar punten een sterretje te kunnen zetten, maar dat is niet het geval. Helemaal blij ben ik dan ook niet; het was niet spetterend. Maar wat moest is gebeurd”, concludeert het CDA-kamerlid. En haar PvdA-collega: „De lijn is opgaand, maar er moet nog een knik naar boven komen. De complexiteit van de problemen die nog moeten worden opgelost kun je niet overschatten. Ik ben optimistisch met samengeknepen billen.”

In Poznan is een zogeheten adaptatiefonds gevormd, waar voorlopig 80 miljoen dollar (60 miljoen euro) in zit, maar moet uitgroeien tot 300 miljoen dollar (225 miljoen euro) in 2012. Uit het fonds kunnen arme landen maatregelen betalen als het aanleggen van dijken en het verbouwen van droogtebestendige gewassen.

Samsom heeft zorg bespeurd over het beheer van het fonds. „Er is een diepe kloof tussen de rijken en de G77, de groep van ontwikkelingslanden. De eersten zijn bang dat Zimbabwe’s president Mugabe er met zijn creditcard langs komt en de ontwikkelingslanden vrezen lange procedures.” Spies ziet het adaptatiefonds als bewijs van goede wil van de rijke landen. „Het is een teken dat ze boter bij de vis willen leveren.”

Van groot belang is het komend jaar ook de opstelling van de Verenigde Staten, die het Kyoto-verdrag nooit ratificeerden. De Nederlanders hebben op de top veel gesproken met Amerikanen. Samsom is nog wat bezorgd. „Maar waar wij tien jaar over hebben gedaan willen wij nu van hen in een jaar.” Spies bespeurt een serieuze bereidheid van de VS. „Maar ze zijn huiverig om zich vast te leggen op afrekenbare doelen. Daarom hebben ze liever een overeenkomst dan een verdrag. Wij willen liever dat laatste.”

Ze heeft nog meer lichtpuntjes gezien, bijvoorbeeld dat binnen de G77 niet meer landen als Saoedi-Arabië de dienst uitmaken, maar bijvoorbeeld Brazilië een grote rol speelt, dat zelf ook ambitieuze plannen heeft voor alternatieve biobrandstoffen en tegen ontbossing.

Samsom is de coöperatieve houding van China opgevallen. „Dat is belangrijk, zeker als je hun dwarse houding vorig jaar in Bali bekijkt.” Het is veel hoopgevender dan de Russische rol. „Die was ook dit keer treurniswekkend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden