Teleurgesteld in de liefde voor de zoon en broer

(PATRICK POST) Beeld Patrick Post
(PATRICK POST)Beeld Patrick Post

Twee maanden ging verslaggever Rob Pietersen op pad met hulpverleenster Fatimazohra Hadjar. Met haar onderzocht hij de achtergronden van probleemgezinnen in Amsterdam Slotervaart. Vandaag: Marokkaanse jongetjes worden vanaf de geboorte als prins behandeld.

Rob Pietersen

Er is geen liefde in die Marokkaanse families, wordt er vaak gezegd. „Er is te veel liefde”, beweert Yassmine. „Jongens worden thuis behandeld als prinsjes, ze worden aan alle kanten verwend. Maar buiten, in de echte wereld, ben je geen prins. Daar moet je je best doen om respect te verdienen. Daar moet je hard werken voor je geld. En dat zijn ze niet gewend.”

Haar broer Abdel maakt deel uit van de criminele Piet Mondriaangroep, die rondhangt rond het August Allebéplein, hartje Overtoomse Veld, Amsterdam-Slotervaart. „Ik ben geen lieverdje, maar ook geen crimineel”, zei Abdel (21) eerder in Trouw. „Toch ben ik de afgelopen maanden zo’n tien keer gearresteerd. Negen keer ten onrechte, bij één vechtpartijtje was ik wél betrokken. Ik ben nooit veroordeeld.”

Hij is één van de negen kinderen, maar hèt zorgenkindje van zijn ouders. „Dat is zacht uitgedrukt”, zegt hij onverbloemd. „Een nietsnut: dat ben ik. Een nietsnut, maar geen crimineel.”

Yassmine (20) zegt vaak tegen haar ouders: „Kijk naar Nederlandse gezinnen. Daar leren zonen al vroeg zelfstandig te zijn, met geld om te gaan, op kamers voor zichzelf te zorgen. Jullie zijn veel te lief voor hem.” Abdel kreeg, kortom, een aai over zijn bol als hij een schop onder de kont verdiende.

De familie is eigenlijk geen multiprobleemgezin, al zorgt Abdel voor megaproblemen. Bij de acht andere kinderen (vier broers, vier zussen) verliep de opvoeding echter voorbeeldig. Yassmine haalde dit schooljaar haar mbo-diploma en start in september met een hbo-opleiding.

Ze draagt een hoofddoek, komt net uit de Poldermoskee voor het vrijdaggebed en vertelt: „Ons geloof zegt: man en vrouw zijn gelijk in alles. God wil dat we als gelijken worden behandeld. Maar onze ouders hebben vanuit Marokko een andere boodschap meegenomen. Jongens mogen alles: alleen naar school, laat thuiskomen, met hun vriendin weg. En thuis hoeven ze niks. Ik was nooit jaloers, maar ik dacht wel: waarom hoeft hij nooit op te ruimen? Hij maakt hier ook dingen vies.”

„Dochters moeten zich meteen nuttig maken. Je moet je bewijzen. Niet alleen thuis, ook in de klas, bij collega’s. Als vrouw, als moslima, en nog eens extra als je zoals ik ook een hoofddoek draagt.”

Als zoon hoef je pas later je nut bewijzen, zegt Yassmine. Als je ouders oud zijn, en behoeftig. Zodra die tijd nadert, komt alles bovendrijven dat ooit met de mantel der liefde werd bedekt. Het losbandige gedrag dat door de vingers werd gezien. „Dan komen de verwijten”, zegt Yassmine.

De jongens hebben vaders die naar Nederland trokken en hard werkten om hun vrouwen over te laten komen. En nog harder werkten voor een grotere flat, een beetje luxe, een schoolopleiding en perspectief voor de kinderen. „En de verwachtingen van hun kinderen stegen. De druk op die jongens is groot. Dat voelen ze. Daar hebben ze last van. Zonen krijgen geen steun, er wordt niet gepraat. Ouders weten helemaal niet wat er in hun hoofden omgaat.”

Vermoeide vaders kijken naar hun zonen die een andere wereld hebben ontdekt, slechte vrienden hebben en niet naar de moskee gaan. Yassmine: „Ze denken: alles is voor niets geweest. Sommige vaders hebben teleurstelling, na teleurstelling, na teleurstelling te verwerken gekregen. Van de oudste zoon, tot aan de jongste zoon. Ze trekken hun handen van hun zonen af. En zo lijken het liefdeloze families, maar niets is minder waar.”

De gegevens van Yassmine en haar broer Abdel zijn geanonimiseerd om redenen van privacy.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden