Teler met vijf planten hennep niet strafbaar

Geen vervolging mits direct afstand van oogst wordt gedaan

Thuistelers met maximaal vijf hennepplanten worden niet langer strafrechtelijk vervolgd. De omvang van de oogst van deze vijf planten speelt juridisch geen rol.

Dit blijkt uit een uitspraak die de Hoge Raad, het hoogste rechtsorgaan in Nederland, gisteren deed. Voorwaarde om aan vervolging te ontkomen is dat thuistelers, bij wie de politie aanbelt, meteen afstand doen van hun beperkte aantal planten en voorraad.

In zijn uitspraak zegt de Hoge Raad, in navolging van het gerechtshof van Den Bosch, dat er alleen een limiet mag worden gesteld aan de hoeveelheid hennepplanten die iemand mag telen zonder te worden vervolgd. Beperkingen zijn er niet ten aanzien van de omvang van de planten of de te verwachten oogst.

Het Openbaar Ministerie (OM) had cassatie aangetekend tegen verscheidene beslissingen van het Bossche gerechtshof, in december 2008. In hoger beroep gingen thuistelers die niet meer dan vijf hennepplanten hadden staan vrijuit, doordat het hof het OM niet ontvankelijk verklaarde in de vervolging.

Een van de verdachten werd in eigen tuin in Roermond aangetroffen op een moment dat hij met een medeverdachte zelfgeteelde hennepplanten oogstte. Van de vijf planten was er één al geknipt. De politie vond geknipte henneptoppen in de slaapkamer van de verdachte en in een zak. De planten en de opbrengst van 2180 gram, afkomstig van de al geknipte plant, werden door de politie meegenomen.

Dat het toch tot strafvervolging kwam, vond al eerder het gerechtshof onredelijk. De verdachte mocht ervan uitgaan dat hij niet vervolgd zou worden, omdat het van de die 2180 gram aan henneptoppen evident afkomstig was van één van de vijf aangetroffen planten, meende het hof. Bovendien was er geen sprake van een beroeps- of bedrijfsmatige teelt.

Het komt er, zegt de Hoge Raad in haar eindoordeel, op neer dat het OM zijn eigen gedoogbeleid rond het telen of het in bezit hebben van niet meer dan vijf hennepplanten moet volgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden