Telegraaf-journalisten winnen 'oscar'

(Novum) - Telegraaf-verslaggevers Bart Mos en Joost de Haas hebben De Tegel 2006 gewonnen. De Tegel is een nieuwe journalistieke prijs die dinsdagavond in Amsterdam voor het eerst werd uitgereikt. De prijs is een initiatief van het Nederlands Genootschap van hoofdredacteuren, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nos en RTL Nederland. Zij noemen de prijzen de oscars voor de journalistiek.

Mos en De Haas wonnen in de categorie dag- en weekbladen met hun nieuwsverhaal over het lekken van staatsgeheime informatie naar criminelen. Het tweetal werd twee dagen lang gegijzeld door justitie omdat zij hun bronnen niet wilden prijsgeven. De rechter stelde de journalisten later in het gelijk.

In de categorie achtergrond won journalist Gerard van Westerloo. De oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland schreef als medewerker van M-Magazine (NRC Handelsblad) een achtergrondverhaal over het levensverhaal van de kuiken, van broedfabriek via de slacht naar de supermarkt. Robert van de Griend won als journalist van Vrij Nederland in de categorie talent.

In de categorie radio en televisie wonnen NOS-verslaggevers Jikke Zijlstra en Martijn Bink in de subcategorie nieuws. Zij deden verslag over de mogelijkheid via internet valse diploma's te kopen. In de subcategorie achtergrond won Judith Pennarts, verslaggever van Nova, met een reeks reportages over alcoholmisbruik bij kinderen. Miranda Grit van Netwerk won in de subcategorie talent met een reportage over 'vijf jaar na 11 september'.

In de categorie multimedia wonnen de Kieskompas (Trouw en Vrije Universiteit Amsterdam) en De Nieuwe Reporter.

De naam De Tegel is ontleend aan het boek 'Tegels Lichten' (1972) van Henk Hofland. "Door bloot te leggen wat machten veelal verborgen proberen te houden, laat de journalist zien wat de betekenis van kritische en onafhankelijke media kan en moet zijn", aldus de initiatiefnemers van de prijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden