Telefoontje Trump valt niet goed in China

null Beeld EPA
Beeld EPA

Donald Trump heeft zich de woede van China op de hals gehaald. De aankomend president van de Verenigde Staten had vrijdag een telefoongesprek met de president Taiwan, Tsai Ing-wen. China is daar niet blij mee en heeft een dag later protest ingediend in de VS.

Redactie

Voor de regering in Peking maakt de eilandstaat Taiwan formeel deel uit van de Volksrepubliek China. De Verenigde Staten verbraken in 1979 de diplomatieke banden met Taiwan en verstevigden juist hun relatie met China. De VS en Taiwan onderhouden sindsdien geen formele banden maar Washington is wel de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot.

De aankomend president heeft in de ogen van Peking onjuist gehandeld door nu met Tsai Ing-wen van gedachten te wisselen. Het Chinese ministerie van buitenlandse zaken heeft zaterdag in de Verenigde Staten 'op een relevante plek' een formeel protest ingediend tegen het telefoongesprek dat Trump heeft gevoerd met Tsai Ing-wen.

Het ministerie heeft erop aangedrongen dat de VS hun politiek ten opzichte van Taiwan 'omzichtig blijven uitvoeren om ongewenste verstoring van de banden met China te voorkomen'.

'Kleinzielige daad'

De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi had eerder op de dag ook al kritiek op de Taiwanese president Tsai Ing-Wen. Hij noemde het telefoontje, dat op haar initiatief plaatsvond, "een kleinzielige daad", zo meldt het Hongkongse Phoenix Television.

"Dit is slechts een onbetekenende daad van Taiwanese zijde en zal niet het één-China-principe aantasten dat al is vastgelegd door de internationale gemeenschap", sprak Wang tijdens een academische bijeenkomst. "Het één-China-principe is de hoeksteen van de gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en wij hopen dat deze politieke basis niet zal worden gehinderd of beschadigd op wat voor manier dan ook."

Inhoud

Trump en Tsai spraken vrijdag onder andere over "de nauwe banden tussen de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid" hadden gesproken, aldus een woordvoerster van Trump.

Op Twitter maakte de toekomstige bewoner van het Witte Huis bekend dat hij was gebeld door Tsai. Volgens haar woordvoerster hadden beide partijen vooraf overeenstemming bereikt over het contactmoment.

Ook Trump liet zich niet onbetuigd op Twitter. Hij noemde de reprimande van China 'interessant'.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden