'Telefoonbedrijf weet meer dan je denkt'

null Beeld

Telefoonmaatschappijen weten meer van je dan je denkt. Wanneer en met wie je belt, welke websites je bezoekt en waar je bent, het wordt allemaal opgeslagen. D66-kamerlid Gerard Schouw maakt zich zorgen over de gevolgen. "Die gegevens worden jarenlang bewaard. Je weet niet wie het kan inzien en wat ze ermee doen." Schouw stelde hier samen met de PvdA, SP, GroenLinks en de VVD Kamervragen over.

Schouw werd op het idee gebracht door een Duitse collega. Malte Spitz van Die Grünen veroorzaakte begin maart een schandaal bij de oosterburen toen hij bij zijn telefoonmaatschappij alle van hem beschikbare gegevens opvroeg. Hij kreeg een enorme bulk data: al zijn in- en uitgaande oproepen en sms'jes, de duur van de verbinding met het internet en zijn locatiegegevens. Spitz maakte er een internettoepassing van waarop je precies kunt zien waar de politicus zich per minuut bevond van september 2009 tot maart 2010.

Het Duitse publiek reageerde geschokt. Dat al deze gegevens in de handen zijn van een commercieel telefoonbedrijf, was een forse schending van de privacyrechten van burgers, oordeelde Spitz.

Er is geen reden om te geloven dat Nederlandse telefoonbedrijven over minder data beschikken dan de Duitse, aldus Schouw. Als Kamerlid van D66, de partij die privacybescherming hoog in het vaandel heeft staan, besloot hij het onderwerp ook in Nederland te agenderen. Hij kreeg veel steun van collega's. "De gevaren zijn namelijk groot. De gegevens kunnen in verkeerde handen vallen, van opsporingsdiensten, criminelen maar ook van terroristische organisaties. Als ik van jou weet dat je op vakantie bent, kan ik daar misbruik van maken."

Volgens Schouw treedt de overheid niet hard genoeg op. "Bedrijven mogen deze gegevens maar een half jaar bewaren, maar houden zich hier niet aan. En de regering doet niets." Hij wil dat minister Donner van binnenlandse zaken uitzoekt hoe het precies in Nederland zit en vindt dat hij meer moet doen aan consumentenbewustzijn. "Mensen weten niet wat er van ze bekend is. Neem bijvoorbeeld dat schandaal vorige week, toen bleek dat je heel makkelijk voicemails van Vodafone kunt afluisteren via een ander toestel."

"Bedrijven dienen inzicht te geven wat ze met data doen en hoe lang die bewaard blijft. Het kabinet kan dit afdwingen, bijvoorbeeld met een verplichte privacybijsluiter."

Maar dat lezen mensen toch niet? "De overheid moet erop toezien dat bedrijven het helder opschrijven, dus geen kleine lettertjes. Als je mensen bewust maakt, ontstaat er vanzelf consumentenkracht." Een actie als die van Malte Spitz overweegt Schouw overigens niet. Lachend: "Dat is niet nodig, ik heb ook zonder kamerbreed steun. De minister kan niet om ons heen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden