Telefoon-tikker ratelt door Internet

Van onze redactie economie UTRECHT - Een elektronische postbus (e-mail) en een landelijk netwerk (het Net) waarover mensen elkaar binnen Nederland elektronische post kunnen sturen. Een half jaar gratis en daarna voor vijf gulden per maand.

Zo hoopt PTT Telecom de stap naar Internet te vergemakkelijken en elk Nederlands telefoonnummer ook tot e-mail adres te maken. Bovenal hoopt de PTT het aantal telefoontikken - want e-mail, het Net en Internet lopen via de telefoonkabel - flink op te krikken.

Het Net, een nieuw netwerk van PTT Telecom, is via zogenoemde providers verbonden met het wereldwijde computernetwerk Internet. Uiteindelijk wil PTT Telecom vooral het gebruik van Internet stimuleren.

“Sessies van één, twee uur, internetten is echt heel iets ander dan een telefoontje van een paar minuten.” PTT-Telecom-directeur Ben Verwaayens ogen gaan glimmen als hij op een persconferentie, gisteren in Utrecht, vertelt over de markt die hij denkt open te breken. Als de voorspellingen van PTT-cijferaars hem niet bedriegen, zitten eind volgend jaar twee miljoen Nederlanders met personal computer en modem op Internet, in plaats van de huidige krappe 400 000. Het vergt een investering van 600 miljoen gulden, dat wel, maar Verwaayen ziet de telefoontikkers al eindeloos lang lopen. Als een miljoen mensen dagelijks twee avondlijke uurtjes gaan internetten, levert dat Verwaayen per maand honderd miljoen extra op.

Het Net, het Nederlandse voorportaal van Internet, moet computeranalfabeten over de streep trekken. De voertaal wordt Nederlands. In augustus begint PTT Telecom een proefproject op alle scholen in Zwolle. Verwaayen wil nadrukkelijk dat ook senioren het Net opzoeken en overweegt daarvoor eenvoudige Internet-telefoons te gaan verkopen, naast onder meer de Web-TV van Philips en Sony waarmee met een tv op Internet 'gesurfd' kan worden.

“Veel mensen denken dat e-mailen en Internetten moeilijk is”, aldus Verwaayen. “Wij willen die knoppenangst wegnemen. Heb je het een keer gezien, dan weet je dat het mooi en eenvoudig is.”

Vanaf juni stelt PTT Telecom gratis een startpakket beschikbaar voor toegang op het Net, met daarin tegelijk een cursus Internet. De klant betaalt voor het Net het lokale telefoontarief, ongeacht de binnenlandse bestemming waar de e-mail heen moet.

De Internet-plannen van de PTT lekten vorige week uit. Deskundigen verwachtten toen dat de elektronische postbus gekoppeld zou worden aan een gewone telefoon. Dat is niet zo: wie het Net op wil, moet een of ander hulpmiddel, zoals een computer, bezitten.

PTT-moeder KPN hoopt via het Internet ook het elektronisch kopen van artikelen te stimuleren. De pakjes moeten dan immers thuis bezorgd worden, en dat doet KPN-dochter PTT Post graag. Voor Internet is een abonnement bij een provider nodig. KPN bezit in World Access zo'n aanbieder, maar Verwaayen ontkent dat die wordt voorgetrokken ten opzichte van concurrenten. Of een PTT-telefoonnummer ook als e-mail adres bij zo'n concurrent kan worden gebruikt, is nog niet duidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden