TELEFOON-KAPITALISME

Iedereen belt wel eens. En iedereen in Nederland belt al jaren te duur. Is er eindelijk een fijne Deense professor die daar iets aan doet, vallen de gebruikers over die Arnbak van Opta heen. Dat begrijp ik nou niet.

INEKE NOORDHOFF

Ik begrijp best dat Dik, de eerste man van PTT Telecom, moord en brand schreeuwt. Hij heeft het moeilijk. Dik werd geen roemrijke toekomst als Ser-voorzitter geboden, zijn bedrijf wordt alsmaar kleiner (onlangs stootte hij de post-poot eraf) en zijn opties en aandelen zijn desastreus in waarde gedaald.

Maar waarom klagen de gebruikers over de ingreep? Ik zou zeggen: Eindelijk gerechtigheid. We zouden KPN om teruggave moeten vragen van al jaren te veel in rekening gebrachte tarieven!

Heel vroeger was telefoon zo duur omdat de staat de telefoonfirma runde - en die was daar niet zo bekwaam in. In die tijd stond de werknemers van PTT (putje scheppen, tentje erop, tukje doen) voorop.

Sinds de privatisering zijn de klantvriendelijkheid en de efficiency met sprongen omhoog gegaan, gelukkig. Maar echt keus hebben u en ik nog niet. De geprivatiseerde moloch KPN kan ons dus in rekening brengen wat ze wil.

Nu daar eindelijk korte metten mee worden gemaakt, zitten de gebruikersorganisaties nota bene met dubbele gevoelens. Ze willen concurrentie. En als de tarieven zo scherp zijn, worden nieuwe aanbieders afgeschrikt, verdedigen ze hun bizarre standpunt. Alsof concurrentie het doel was! Ik ben bang dat ze helemaal zijn vergeten dat het erom ging dat we goedkoper kunnen bellen.

Of zie ik iets over het hoofd en hebben we hier te maken met innovatief financieel trapezewerk?

Gebruikers betalen met plezier een te hoge telefoonrekening (nog van de belasting aftrekbaar misschien?) om dat vervolgens als beurswinst op het volksaandeel KPN weer in een andere jaszak terug te laten glijden. Mmm. Ik vond het destijds al zo gek dat telefoon-gebruikers een knaak korting op een aandeel kregen. Nu wordt duidelijk wat met volkskapitalisme werd bedoeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden