Telefonisch inloophuis in zwaar weer

Het gaat niet goed met het Ikon Pastoraat. De dienst van de interkerkelijke omroep dreigt te verdwijnen als er niet op korte termijn geld beschikbaar komt. Het Ikon Pastoraat is bedoeld voor mensen die willen praten over geloofs- en levensvragen. Hoofdpastor Bram Grandia (63) vertelt.

1 Wat is er aan de hand?
"Het Ikon Pastoraat had nooit problemen omdat er altijd financiële reserves uit legaten waren. Maar de bodem van de put komt nu in zicht. We komen ongeveer 100.000 euro per jaar tekort op onze begroting van 300.000 euro. Bezuinigen op onze vier medewerkers is onverstandig omdat de werkdruk anders te hoog wordt. De situatie is dus nijpend."

2 Wat doet het Ikon Pastoraat eigenlijk?
"Ik noem het pastoraat wel eens een 'telefonisch inloophuis', waar mensen terecht kunnen om over geloof en zingeving te praten. We krijgen zo'n driehonderd telefoontjes per maand. Het zijn mensen in pastorale nood die bellen, bijvoorbeeld omdat ze zijn uitbehandeld in de psychiatrie of omdat ze zich afvragen wat 'waardig leven' is als een familielid dement is geworden. Maar we zijn in toenemende mate ook een plek geworden waar degenen aan de rand van de kerk en net erbuiten naar toe bellen. Voor hen is de drempel van de kerk te hoog. Toch willen ook zij wel eens even met een pastor praten.

Vorig jaar was het ook reuze druk rondom het seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. Velen wantrouwden Hulp & Recht, het meldpunt van de katholieke kerk. Het Ikon Pastoraat is ook een meldpunt voor seksueel misbruik in pastorale relaties."

3 Is het eigenlijk wel een taak van een omroep, zo'n pastorale dienst?
"Nee, dat is het niet. Daarom gaan er ook geen omroepgelden naar het pastoraat. Maar aan de andere kant: er staat omroepen helemaal niets in de weg om dit te organiseren. Het pastoraat van de Ikon is meer dan vijftig jaar geleden begonnen uit de gedachte dat het voor een kerkelijke omroep niet goed is om alleen uit te zenden en niets te ontvangen. Bovendien ontdekken we zo wat er in de samenleving speelt: waar schuurt het, waar voelen mensen zich niet gekend."

4 Missen we iets als het Ikon Pastoraat verdwijnt?
"Ik denk niet dat mensen op korte termijn iets missen. Maar verdwijnt het Ikon Pastoraat, dan draagt dat bij aan de verharding en verschraling van de maatschappij. Dit is een van de weinige open en gastvrije gespreksruimtes waar mensen voor niets terecht kunnen."

5 Op de website www.vriendenvanhetikonpastoraat.nl kunnen 'vrienden' geld doneren. Heeft dat al wat opgeleverd?
"Zeker, zo'n zevenhonderd mensen hebben in een paar weken tijd van zich laten horen. Het heeft inmiddels 25.000 euro opgebracht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden