Telefilms 2012: te weinig stof tot nadenken

Het nieuwe Telefilmproject, waarvoor zes Nederlandse filmmakers zich in de misdaad verdiepten, telt veel bekende Nederlanders, maar biedt amper hersengymnastiek. De 'Neder-Krimi' laat nog op zich wachten.

In het Amsterdamse Ketelhuis vond gistermiddag een speciale filmmarathon plaats. De Duitse misdaadtrilogie 'Dreileben' - gemaakt in opdracht van de Duitse televisie (ARD en WDR) - was hier vanwege haar filmische kwaliteiten integraal te zien in de bioscoop. Van het nieuwe, zesdelige Telefilmproject dat vanaf vandaag wekelijks te zien is op de Nederlandse televisie, en dat evenals de Duitse tv-trilogie om het thema misdaad draait, kun je je dat niet voorstellen.

In de eerste plaats komt dat omdat 'Dreileben' werd opgezet als een gezamenlijk project van de drie Duitse regisseurs Christian Petzold, Dominik Graf en Christoph Hochhäusler. Zij zaten met vragen over de rol van de misdaadfilm en de gescheiden werelden van televisie en filmtheater en werkten een prachtig project uit, dat zowel op televisie als in het filmtheater tot zijn recht komt.

De drie speelfilms zijn daarbij niet alleen afzonderlijk te genieten, maar ook als trilogie, omdat ze elk een fascinerend facet van een groter verhaal rond een ontsnapte serieverkrachter belichten.

Het overkoepelende thema van het Nederlandse Telefilmproject is dit jaar ook 'misdaad', maar in de meeste gevallen werd dat opvallend traditioneel opgevat voor een verhaaltje over jager en opgejaagde, zoals te zien in Avro's 'Cop vs Killer' van Hans Pos en Simon de Waal, met Marcel Hensema als de Amsterdamse rechercheur en Jeroen Willems als de gemeen kijkende topcrimineel.

VPRO's 'Black Out' van Arne Toonen, dat eerder dit jaar al de bioscoop aandeed, varieert op het thema van jager en opgejaagde met een ex-crimineel die opnieuw te maken krijgt met de onderwereld. Echte acteurs zoals Raymond Thiry en Renée Fokker worden hier gekoppeld aan BN'ers zoals de gezusters Katja en Birgit Schuurman. Hetzelfde zie je in het door de EO geproduceerde 'Laptop' van Ger Poppelaars, over drie Amsterdamse woonbootbewoners die een laptop van justitie vinden en daar financieel gewin uit proberen te halen door informatie door te spelen aan een criminele bende. De voortreffelijke Loek Peters en Achmed Akkabi treden hier op met Eric Corton. De laatste is een bekende dj met veel tatoeages, maar een acteur?

Anders dan in de Duitse Krimi is er in de Nederlandse misdaadfilm, bevolkt met BN'ers, nauwelijks een wereld buiten het ene kat-en-muis-spel. De Telefilms 'Doodslag' van Pieter Kuijpers en 'Oom Henk' van Elbert van Strien refereren wel aan de actualiteit met respectievelijk een ambulancebestuurder die van zich af slaat, en een Holleeder-Endstra-tafereeltje, maar dat leidt nog niet tot veel hersengymnastiek.

De Nederlandse misdaadfilm zou gebaat zijn bij minder eenduidige karakters. Niemand is alleen maar goed of slecht, stom of slim. En zou het misschien kunnen dat ook een misdadiger een achtergrond heeft? Dat we ons in zijn psyche kunnen verdiepen? En dat we dan ook achter een andere waarheid kunnen komen? De 'Neder-Krimi' laat vooralsnog op zich wachten.

Zes weken lang wordt elke maandagavond een Telefilm uitgezonden op Nederland 3. In volgorde van uitzending: 'Cop vs killer' (16/4), 'Laptop' (23/4), 'De overloper' (30/4), 'Oom Henk' (7/5), 'Doodslag' (14/5) en 'Black Out' (21/5).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden