Telecomconcern Belgacom kijkt niet langer als Calimero naar de reus KPN

,,Is Belgacom met de huidige fusiegolf in Europa niet gedoemd te verdwijnen?'' De Belgische krant De Standaard vroeg het zich nog geen twee jaar geleden af in een artikel dat was gewijd aan het succes van KPN. Het Nederlandse bedrijf werd neergezet als een 'telecomreus', die zich bijna geruisloos had opgewerkt tot de nummer twee in België.

De toon is totaal veranderd. Belgische media hebben het minderwaardigheidscomplex van zich afgeschud. Belgacom is niet langer Calimero, die opkijkt naar het grote KPN en haar expansiedrift. De Belgen hebben een financieel gezonde telefoonmaatschappij en de Belgische regering kan het zich zelfs permitteren KPN het mes op de keel te zetten. 'Als jullie willen fuseren met Belgacom, prima, maar dan wel graag duidelijkheid. Het is nu of nooit', is de boodschap die Brussel aan Den Haag heeft gestuurd.

De schuldenberg van KPN is inmiddels opgelopen tot 23 miljard euro, het kleinere Belgacom torst een schuld van 'slechts' 700 miljoen euro schuld mee.

Het probleem is ook dat beide bedrijven op dezelfde markt actief zijn en dat een fusie gevolgen heeft voor sommige dochterondernemingen. KPN, dat tien jaar geleden vanuit een kantoortje in Brussel aan de verovering van België begon, is met internetprovider Planet Internet een concurrent van Skynet van Belgacom. Hetzelfde geldt voor GSM-operator KPN Orange -de nummer drie in België- dat concurreert met marktleider en Belgacom-dochter Proximus. Twee spelers op de markt van mobiele telefonie zou op bezwaren kunnen stuiten van mededingingsautoriteiten. Bovendien is Belgacom aandeelhouder van het Nederlandse Ben en ligt, bij een fusie met KPN, verkoop van deze GSM-dochter voor de hand.

Bij de start van de onderhandelingen werd afgesproken te streven naar een fusie op basis van gelijkheid. Afgaande op de huidige beurskoers zou KPN iets meer dan 5 miljard euro waard zijn, terwijl de Belgische overheid, die 50 procent van de aandelen bezit, het niet-beursgenoteerde Belgacom schat op 10 tot 12 miljard euro. 'Brussel' vraagt daarvoor een compensatie.

Volgens Belgische kranten zou, als de fusie met KPN doorgaat, het Europees hoofdkwartier in Brussel komen met aan het hoofd de Belg John Goossens. Hij stelde in 1995 orde op zaken bij Belgacom, waar de privatisering moeizaam verliep en de toenmalige Nederlandse topman Bessel Kok in een politieke slangenkuil verzeild was geraakt. Goossens, die carrière heeft gemaakt bij Texaco en Alcatel Bell, slaagde er uiteindelijk wel in om de verstarde en gecorrumpeerde telefoonmaatschappij RTT om te vormen tot de succesvolle onderneming Belgacom.

Eerder dit jaar, nadat de regering zijn mandaat voor zes jaar had verlengd, stelde Goossens tevreden vast dat Belgacom, in tegenstelling tot de meeste andere telecombedrijven, nog geen kleerscheuren had opgelopen. ,,Wij wachten aan de boom en zullen de vruchten die vallen kunnen oogsten'', zei hij toen.

Voor Belgacom en haar 22000 werknemers is de tijd aangebroken om te oogsten. En als KPN niet snel toehapt, zullen de Belgen mogelijk gaan praten met Deutsche Telekom of Telecom Italia. Want hoewel de Belgische minister van telecom, Rik Daems, ontkent dat hij KPN een ultimatum heeft gesteld, raakt het geduld op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden