'Telecoach' van terroristen

De Frans-Algerijnse Rachid Kassim (29) blijkt tal van terroristen aan te sturen. Op afstand via internet, vanuit Islamitische Staat-gebied, leert hij potentiële aanslagplegers in Frankrijk hoe ze het beste een aanval kunnen uitvoeren.

Zo stond Kassim in contact met de 15-jarige jongen, dit weekend in Parijs opgepakt, die van plan was willekeurige mensen neer te steken. Leermeester en leerling spraken elkaar via Telegram, een elektronische berichtendienst die boodschappen versleutelt. Inlichtingendiensten hebben er een zware dobber aan.

Via Telegram communiceerde Kassim ook met vier vrouwen die in Parijs een auto vol gasflessen wilden laten ontploffen. De groep werd vorige week opgepakt nadat het plan was ontdekt. Het idee van de gasflessen kwam rechtstreeks bij Kassim vandaan. Hij had het beschreven op een van zijn Telegram-kanalen: "Vul een auto met gasflessen, besprenkel ze met benzine, parkeer op een drukke plek... en dan boem."

De laatste twee plannen van Kassim werden gedwarsboomd, zoals de Franse geheime diensten elke dag wel een aanslag verijdelen, zei premier Manuel Valls zondag. Maar eerder had Kassim wel degelijk succes. Zo inspireerde hij de 25-jarige terrorist die op 13 juni een Franse politieman en diens vrouw afslachtte in Magnanville, ten noordwesten van Parijs. Hij beraamde ook de aanslag in Normandië, waar twee jongeren op 26 juli een priester de keel doorsneden. Kassim gaf instructies en bracht de daders via zijn telenetwerk met elkaar in contact.

Kassim, kind van Algerijnse immigranten, was ooit activiteitenbegeleider bij een sociaal centrum in Roanne, bij Lyon. Hij was ook rapper en nam onder meer de tekst 'Je suis un terroriste' op. Echt mis ging het in 2011. Hij maakte toen een reis naar Algerije, waarna hij radicaliseerde. Een jaar later vertrok hij met zijn vrouw en drie kinderen via Egypte naar het kalifaat.

Wat hem beweegt, vertelt hij op video's, is woede jegens het Franse volk. De Franse krijgsmacht doodt vrouwen en kinderen tijden luchtaanvallen op Islamitische Staat, redeneert Kassim. Daarom moet er volgens hem zoveel mogelijk Frans bloed vloeien. Via zijn Telegram-accounts - met zo'n 300 volgers - verspreidt hij scenario's voor aanslagen. Hij oppert ook doelwitten, onder wie een tiental 'af te maken' personen, en geeft tips om geheime diensten te misleiden.

Kassim geldt niet alleen als terreurmeester, maar is ook een van de pijlers onder de propaganda van Islamitische Staat. Na de aanslag op 14 juli in Nice, waarbij een jihadist 85 mensen doodreed en er 434 verwondde, zette Kassim een gruwelijke video online waarin hij de daad verheerlijkt. In het filmpje draagt hij een donkere tulband en heeft hij zijn ogen opgemaakt met kohl. De bloedbaden in Frankrijk noemt hij 'het verdiende loon voor het criminele Franse volk'. Daarna zaagt hij met een kartelmes het hoofd van een Syrische gevangene af.

in het nieuws omdat...

... dit IS-lid vanuit Syrië tal van aanslagen in Frankrijk coördineerde en op video een Syrische gevangene onthoofdde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden