Teleac laat jeugd buitenspelen: Teletubbie foetsie

Tinky Winky, Dipsy, Laa Laa en Po: de Teletubbies hebben het afgelegd tegen de Tour de France. Tenminste, zo leek het begin juli, toen het fietsgeweld losbarstte. Want Nederland 2 is het evenementennet. En als het om sport gaat moet alles wijken. Sneu voor de baby's en peutertjes, voor wie de televisie in de regel bitter weinig te bieden heeft. En sneu voor hun ouders, die vaak ook van de Tubbies houden. Omdat je er zo lekker bij op adem kunt komen.

Maar volgens Teleac/NOT is het verhaal een slag genuanceerder. De zendtijd van de Teletubbies was verbruikt. De educatieve omroep vindt het bovendien helemaal niet erg dat de Teletubbies op vakantie gingen. Want, zegt woordvoerder Leo Both, ,,Wij vinden dat kinderen in de zomer buiten moeten spelen en niet achter de televisie moeten zitten.'' Buitenspelen? Dat gebeurt toch steeds minder? Komt Teleac soms met een cursus 'Bumperkoppen voor baby's'?

Both heeft echter goed nieuws. De serie - inmiddels in 120 verschillende landen te zien - wordt herhaald, met ingang van maandag zijn de Teletubbies elke werkdag te zien om 10.00 uur en 16.00 uur. Want herhalen, dat hoort bij de Teletubbies. Bovendien is de omroep in onderhandeling met de BBC, over de aankoop van een nieuwe reeks van 250 avonturen van de tubbies.

'Muis' nieuwe hype na Tubbies

Of die nieuwe serie net zo succesvol is als de oude (Teleac/NOT boekte dankzij de Tubbies de beste resultaten van de afgelopen vier jaar) is de vraag. Want de Teletubbies zijn commercieel kapotgemaakt. Bordjes, bekers, sokken, posters, stickers, handdoeken, slabbetjes, rugzakken, poppen: overal kom je die wezenloze blik van de Teletubbies tegen. En tegenwoordig vooral in de ramsj. ,,De karakters zijn kapot'', zegt Marjolijn Busman, van The PR Factory, een kantoor dat 'karakters' verkoopt. Busman weet waarover zij praat. The PR Factory is druk in de weer met het aan de man brengen van Muis (oorspronkelijk 'Maisy'), het vriendelijke muisje dat een hoofdrol speelt in de flap-uitboeken van de Britse illustratrice Lucy Cousins (1964). De verhalen van Muis zijn in 16 talen verkrijgbaar en zijn bestemd voor kinderen tot een jaar of zes. Muis is inmiddels al gesignaleerd op T-shirts, vanaf 1 oktober gaat de VPRO op zondagochtend Muis-animatiefilmpjes uitzenden. Muis is bovendien binnenkort op video verkrijgbaar. ,,Maar we willen van Muis een klassiek karakter maken. Van het niveau Winnie The Pooh of Beatrice Potter. Smaakvol, klassiek.'' Karakters kunnen dan jaar in jaar uit 'uitgemolken' worden: misschien is dat per saldo commercieel interessanter dan in een klap veel geld verdienen. Busman heeft goede hoop. ,,Lucy Cousins verdient nu al heel goed.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden