Teku Ashame bidt voor Nederland

Wat houdt gelovigen bezig? Trouw volgt het wel en wee van de protestantse gemeente Driebergen. Vandaag: buitenlands bezoek.

GERRIT-JAN KLEINJAN

Twee pannen soep, karnemelk en bolletjes met ham en kaas. Speciaal voor de buitenlandse gasten staat in de Immanuëlkerk in Driebergen een lunch te wachten. Zo'n twintig belangstellende kerkgangers nemen plaats in een kring.

Er is niet alle dagen buitenlands bezoek in Driebergen. Barbato Vinicius (23) uit Brazilië en Teku Ashame (56) uit Ethiopië zijn twee uitwisselingsstudenten theologie van de Vrije Universiteit. Om te zien hoe een kerkelijke viering in Nederland werkt, bezoeken ze deze zondag Driebergen.

Piet Wolswinkel (70), de drijvende kracht achter de ontmoeting, verheft zijn stem: "We hebben er lang over nagedacht hoe dit aan te pakken". Hij geeft enkele regieaanwijzingen aan de gemeenteleden: "Niet tegelijk eten en vragen stellen, dat wordt rommelig. Eérst eten, dan vragen."

Er is in ieder geval één Driebergse gewoonte die Teku Ashame graag zou willen invoeren in zijn woonplaats Addis Ababa. "Het gezamenlijke koffiedrinken. Dat versterkt de onderlinge band. In Ethiopië gaat iedereen na de kerkdienst meteen weer naar huis."

Om de herfstkou te weerstaan, heeft de Ethiopiër zijn jas tot boven toe dichtgedaan. Op een teken van Piet Wolswinkel krijgt hij het woord. "Ik bid voor Nederland", zegt hij. "Ik was in de Domkerk in Utrecht. Daar zag ik geen jongeren. Andere kerken zijn musea geworden. Hoe moet dat hier verder?" De Driebergers knikken instemmend.

Iemand wil weten hoe het er aan toe gaat in Ashame's eigen kerk. Daar wordt bijvoorbeeld gebeden, zegt hij, voor mensen die van de duivel zijn bezeten. In de kring fronst een luisteraar zijn wenkbrauwen.

Barbato Vinicius, lid van de lutherse kerk in Brazilië, heeft een ander verhaal. Zijn kerk, zegt hij, lijkt wel wat op de kerken in Nederland. "Ook wij vinden het lastig om jongeren in de kerk te krijgen." En weer knikt de kring instemmend.

Van Marjolein de Souza (43) uit Driebergen had het bezoek wel een paar dagen mogen blijven. "De gasten zijn hier maar even." Toch vindt ze het bezoek waardevol. "De wereld is groter dan alleen onze eigen kerk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden