Tekst over gestoorde ouders en trutten gaat school te ver

De protestants-christelijke basisschool J. J. Anspach uit Dongen doet niet mee aan de jaarlijkse opstelwedstrijd van Omroep Brabant. De begintekst van het opstel is te banaal, vindt de school. De omroep organiseert de wedstrijd jaarlijks ter gelegenheid van Kinderboekenweek in samenwerking met de boerenbond NCB en de Provinciale bibliotheekcentrale.

BIJDRAGE: TOINE VAN CORVEN

De opdracht aan de deelnemers, leerlingen van basisscholen vanaf groep 5 luidt dit jaar een verhaal af te maken van kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Onder de titel 'De stomste vakantie aller tijden' schreef Vriens het begin van het verhaal waarin een keer het woord 'trut' en de zin 'zijn ouders waren echt gestoord' voorkomen.

De school uit Dongen zegt dat als leerlingen zulke taal zouden uitslaan, zij daarvoor zouden worden terechtgewezen. De leiding van de school heeft Omroep Brabant gevraagd de leerlingen voortaan iets kuisere teksten voor te leggen.

Volgens L. Bouhuijzen van Omroep Brabant is de J. J. Anspachschool de enige van alle (honderden) aangeschreven scholen in de provincie die bezwaar heeft gemaakt tegen de tekst. Bouwhuizen zegt het besluit van de schoolleiding te respecteren, maar het wel een beetje overdreven te vinden. Woorden als 'trut' en 'gestoord', zeker in de gebruikte context, vallen volgens hem nogal mee “vergeleken met wat er tegenwoordig allemaal in kinderboeken staat”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden