Tekort maag-darm-leverartsen dreigt

HAARLEM (ANP) - Als er niet snel meer opleidingsplaatsen komen voor maag-darm-leverartsen ontstaat op korte termijn een nijpend tekort aan deze specialisten. Dat stelt het Genootschap van Maag-Darm-Leverartsen dinsdag in een brandbrief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Het genootschap wil dat de minister ingrijpt in de toewijzing van opleidingsplekken. Zo niet, dan ontstaat naast een tekort ook een tweedeling in de specialistische zorg in de Randstad en de regio. ,,De situatie in onder meer Friesland, Drenthe, Flevoland en de Achterhoek is nu al zorgwekkend.''

Op dit moment werken 275 MDL-artsen in Nederland en zijn er tientallen vacatures. Dat aantal kan volgens het genootschap oplopen tot bijna honderd in 2010 als niets wordt gedaan aan de instroom van nieuwe specialisten.

De organisatie die opleidingsplaatsen toewijst staat voor MDL-artsen dit studiejaar 22 plaatsen toe. Het genootschap vraagt minister Klink onmiddellijk acht extra plaatsen te gunnen aan artsen die nu al bezig zijn met de vooropleiding interne geneeskunde. Dat zou het aantal MDL-artsen in opleiding brengen op dertig. Volgend jaar zouden dat er eigenlijk veertig moeten zijn, aldus het genootschap. Bij de toewijzing zijn volgens het genootschap grote fouten gemaakt, waardoor het aantal opleidingsplaatsen te laag is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden