Tekort aan woningen neemt toe

Huurwoningen zijn schaars. Beeld archieffoto ANP
Huurwoningen zijn schaars.Beeld archieffoto ANP

Nederland zit met een tekort aan woningen en dat groeit nog met ongeveer 30.000 per jaar. Dat komt doordat het aantal huishoudens blijft stijgen, terwijl de nieuwbouw van woningen na de crisis nog niet genoeg op gang gekomen is. En het ziet er ook niet naar uit dat dat binnen afzienbare tijd gaat gebeuren.

Het aantal huishoudens in Nederland stijgt met 50.000 à 60.000 per jaar. Doordat er elk jaar zo'n 15.000 woningen verdwijnen, met name door sloop, én doordat een groeiende groep vluchtelingen onderdak gebracht moet worden, zijn er al gauw zo'n 80.000 nieuwe woningen per jaar nodig, rekent hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer (Technische Universiteit Delft) voor. Vorig jaar bleef de nieuwbouw onder de 50.000 woningen steken en dat zal dit jaar niet anders zijn.

Vergunningen
Dat laatste valt vooral op te maken uit het aantal vergunningen voor de nieuwbouw van woningen. Op het dieptepunt van de crisis, in 2013, werden er ongeveer 25.000 verleend. Dat aantal trok met name in de eerste helft van vorig jaar wel weer wat aan, maar lang niet genoeg en de groei zet ook nog niet echt door. "Niet elke vergunning leidt trouwens werkelijk tot de bouw van een huis", zegt Boelhouwer.

De groeiende schaarste doet zich in alle sectoren van de woningmarkt voor, huur én koop, met uitzondering misschien van de duurste koopwoningen. In Amsterdam is al goed te zien wat de gevolgen van die schaarste zijn. De prijzen van koopwoningen liggen alweer ruim boven het niveau van 2008, net voor de crisis, en de huurprijzen stijgen mee.

Huurprijzen stijgen
Vooral tegen de vraag naar middeldure huurwoningen is bijna niet op te bouwen. "Die vraag is zo groot dat de huur voor zulke woningen meteen als ze klaar zijn al kan verdubbelen - en dan zijn ze dus niet middelduur meer", zegt Boelhouwer. "Wat in Amsterdam gebeurt, is een voorbode van de trends in de rest van het land."

De waarschuwing van Boelhouwer sluit aan bij cijfers uit het Woononderzoek van minister Blok, dat dit voorjaar verscheen. Het aantal mensen dat actief zoekt naar een ander huis is gestegen van 1,1 miljoen in 2009 tot 1,3 miljoen vorig jaar, bleek toen. "Woningnood? Nou, niemand hoeft onder een brug te slapen", zegt Boelhouwer. "Maar jongeren blijven langer thuis, wie gaat scheiden, trekt weer bij z'n ouders in of komt op een vakantiepark terecht. Mensen worden creatief."

De bouw zal niet snel aantrekken, verwacht Boelhouwer. Veel bouwbedrijven zijn in de crisis ten onder gegaan en sinds het begin ervan zijn 80.000 bouwvakkers hun baan kwijt geraakt. Die capaciteit komt niet zomaar terug, ook al doordat de winstmarges in de bouw nog niet royaal zijn. Daar komt bij dat de grondprijzen nog hoog zijn. Gemeenten en andere grondeigenaren zijn niet geneigd die te verlagen, omdat ze verwachten dat de markt weer aantrekt. Maar zolang dat niet gebeurt, dragen die hoge prijzen ertoe bij dat de impasse voortduurt.

In het kort
-Nieuwbouw van woningen blijft achter bij behoefte
-Schaarste doet zich voor in zowel de huur- als de koopsector
-Vooral tegen de grote vraag naar middeldure huurwoningen is bijna niet op te bouwen

Meer huishoudens
Waar komt die stijging van het aantal huishoudens vandaan? Deels uiteraard uit de groei van de hele bevolking. Maar het aantal huishoudens neemt sterker toe dan de bevolking, vooral doordat steeds meer mensen alleenstaand zijn. Sinds 2002 is het totale aantal huishoudens gegroeid met 11 procent, tegen een stijging met 22 procent van het aantal alleenstaanden. Van eenoudergezinnen zijn er zelfs 32 procent meer dan in 2002. Ook het aantal stellen groeit, maar minder hard: zonder kinderen zijn het er nu 7 procent meer, het aantal stellen met kinderen groeide met 3 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden