Tekenen van gering bewustzijn prins Friso

Medici: Prognose comateuze zoon Beatrix blijft desondanks erg onzeker

Prins Friso toont sinds kort af en toe tekenen van zeer gering bewustzijn. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst gisteren bekend na een maandenlange radiostilte over de prins.

Friso's toestand staat bekend als 'minimal consciousness': minimaal bewustzijn. Het medisch team dat hem in het Londense ziekenhuis Wellington behandelt, stelt dat ondanks de recente ontwikkelingen de prognose 'erg onzeker' blijft. "Het medisch team is nog steeds erg bezorgd", aldus de RVD. Het zal nog 'vele maanden' duren voordat er meer duidelijkheid is.

De tweede zoon van koningin Beatrix werd op 17 februari tijdens een skitocht in Lech, Oostenrijk, bedolven onder een sneeuwlawine. Hij kreeg lange tijd geen zuurstof en raakte in coma. De diagnose die de artsen in Innsbruck stelden, gaf weinig ruimte om op een significante verbetering te hopen. Sinds maart wordt Friso in Londen verzorgd.

'Minimal consciousness' betekent over het algemeen dat een comapatiënt na lange tijd weer af en toe kan reageren op vragen of prikkels uit zijn omgeving. Neurologen geven echter aan dat dit van geval tot geval varieert. Wat de 'tekenen van zeer gering bewustzijn' precies waren, maakte de RVD niet bekend. Bij sommige patiënten treden na een paar maanden opnieuw veranderingen op. Zij reageren dan duidelijker op hun omgeving, bijvoorbeeld via woord en gebaar.

Neuroloog Michaël Kuiper van het Medisch Centrum Leeuwarden zegt dat het een begin van het herstel kan zijn, hoewel hij geen met Friso vergelijkbare gevallen kent die uit een coma wakker zijn geworden. "Het is en blijft een ernstige toestand."

Via de RVD wilde prinses Mabel 'de vele mensen danken die steunbetuigingen hebben gestuurd'. "Dit is de zwaarste periode van mijn leven. Mijn liefde voor Friso, de steun van familie en vrienden, en de vele berichten van medeleven geven mij kracht in deze moeilijke tijd."

De RVD stelde dat de koninklijke familie dankbaar is voor de terughoudendheid van de media.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden