Tekenen van dooi tussen India en Pakistan

AMSTERDAM - Twee maanden geleden werd de 13-jarige Pakistaanse koeienhoeder Munir door zijn vader om een boodschap gestuurd. Hij verdwaalde en stak per ongeluk de grens met India over. Munir werd opgepakt en achter de tralies gezet. Na druk van een Indiase mensenrechtenorganisatie besloot de Indiase premier Vajpayee hem vorige week vrij te laten. Dinsdag zette hij, huilend van blijdschap, weer voet op Pakistaanse bodem.

Munirs vrijlating is niet het enige teken van dooi in de ijzige verhouding tussen de atoommachten India en Pakistan, spanningen die hen vorig jaar op de rand van oorlog brachten. Sinds Vajpayee op 18 april Islamabad 'een hand van vriendschap' reikte, hebben beide kanten zich ingespannen om de relaties te verbeteren. De diplomatieke banden zijn hersteld, evenals de busverbinding tussen New Delhi en het Pakistaanse Lahore. Gescheiden families konden elkaar daardoor na twintig maanden weer bezoeken.

Ook de zaak van het 2-jarige zieke Pakistaanse meisje Noor Fatima heeft de verstandhouding goed gedaan. Noors hartje vertoonde twee gaatjes en haar overlevingskansen zouden aanzienlijk stijgen als ze in India geopereerd zou kunnen worden. Toen de bussen op 11 juli weer gingen rijden, vertrok de familie meteen.

Toen Indiase journalisten lucht kregen van de operatie, domineerde het wel en wee van Noor snel de voorpagina's van alle grote kranten. Duizenden Indiërs stuurden haar kaarten en cadeautjes. Pakistanen, verbaasd over deze vriendelijkheid, beginnen zich mét de Indiërs nu af te vragen wat er tussen hen in staat. ,,De gewone mensen willen vrede'', zei Margaret Alva, Indiaas parlementslid tijdens een bezoek aan Pakistan.

Of de ontspanning zal doorzetten is onzeker. Hoewel beide kanten goede wil tonen is van een officiële dialoog geen sprake. Ook het trein- en luchtverkeer is nog niet hervat. Vooral aanslagen kunnen de stemming snel doen omslaan. In het betwiste Kashmir zijn de afgelopen dagen verscheidene dodelijke aanslagen gepleegd. Die houden verband met de Indiase viering van Onafhankelijkheidsdag. Separatisten beschouwen 15 augustus 1947 als 'zwarte dag'. New Delhi heeft uitgebreide maatregelen getroffen om aanslagen te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden