Review

Teken je mooiste gedicht: De Winnaars

Twee roodbruine paarden, zonder enige beweging, tegen een blauwe lucht: als het gedicht nog niet bestond, zou het bij deze tekening spontaan opkomen.

Kevin van der Perk uit Hellevoetsluis (10 jaar) gebruikte bijna het hele papier voor het robuuste paard en bakende de wezenlijke kenmerken van het dier duidelijk af met zwarte lijnen; hals, oren, benen. Er is geen gras: dat is vergeten, zoals de dichter schreef. Wat rest is blauw.

Kevin, leerling van een speciale school voor basisonderwijs De Windroos in Hellevoetsluis, is de winnaar van de eerste prijs van Trouws 'teken-je-mooiste-gedicht' wedstrijd. Zo'n tweehonderd kinderen, onder wie leerlingen van scholen van Winsum tot Amsterdam en van Hillegom tot Kessel, lieten zich inspireren door een gedicht of schreven er desnoods zelf één als het bestaande repertoire hun niet beviel. Dat deed bijvoorbeeld Fatih Simsek van de Ariane de Ranitzschool uit Utrecht. Hij dichtte over PSV tegen Manchester; zijn tekening is die van de voorpagina.

Dieren waren favoriet. In alle soorten en maten fladderden, zwommen en sjokten ze langs. De jury was aangenaam getroffen door de grote variëteit in de gebruikte materialen en technieken. Met stiften, verf, kleurpotlood, schaar en lijm lieten de inzenders hun creativiteit zien. Bij de toekenning van de prijzen is geprobeerd rekening te houden met de verschillende leeftijden en bijbehorende vaardigheden.

Zo gaat de tweede prijs naar een inkt- en potloodtekening van Daan Hagemans (6 jaar) uit Hattem. Twee zwanen trekken een vrolijk bootje, begeleid door vissen, vogels en dolfijnen. Allemaal gaan ze naar Amerika, en daar zijn ze blij om - dat mag in deze tijden wel eens opgemerkt worden. Daan voerde het wit van de zwanen, de boot, de zeilen en de lucht strak door, net als de glimlach op ieder figuurtje, en dat overtuigde de jury.

De tekening die de derde prijst wint, stemt juist treurig. Mart van der Kam uit Hilversum (12 jaar) verbeeldde het droevige, door Wil van Zijl bezongen lot van het kistkalf. Vooral het peertje aan het plafond van de stal maakte indruk. Het enige licht dat het dier ooit zag.

Veel kinderen slaagden erin om de gedichten in een tekening te 'vertalen', zonder dat het vers zelf verdween. Een ander paard bijvoorbeeld, in grijs potlood, op een strand. 'Paardje, paardje, paardje, neem me met je mee / rijd me door het donker naar de grote zee' dichtte Mies Bouhuys en Joël de Jong uit Leeuwarden illustreerde dat verlangen prachtig door de uitgestrekte hals en rug van paard en ruiter. Sigrid Boukes uit Leeuwarden maakte van de Blauwbil gorgel uit het bekende gedicht van C. Buddingh' een gezellig diertje met marsmannetjes-achtige sprieten op het hoofd. Marthe van Oostveen uit Bunschoten tekende een heel eiland vol jonge dieren: het jonge leven spat er vanaf.

Al dan niet gestuurd door de leerkracht hebben sommige kinderen serieuze thema's aangesneden. Op de tweede Daltonschool in Amsterdam gebruikten ze een gedicht van Burny Bos over schelden, dat ook zeer doet. De dertienjarige Annemiek Prins uit Apeldoorn is bezig met nog ernstiger zaken: 'Het lied van de achttien doden' van Jan Campert.

Pien de Boer (5) uit Houten bleef dicht bij huis, bij de zwemles, naar een mooi kindergedichtje van Dicky Schaeffer: 'Ik was een watervogel / met vleugels van oranje / pootjes intrekken / spreid sluit / pappa. . . ik kan zwemmen'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden