Teken eens een schilderij na: wie tekent, kijkt beter

Gemiddeld kijken we in een museum 9 seconden naar een schilderij. Maar Dominique (50) en dochter Angèle (13) Sauzet liggen al minuten voor de Nachtwacht op de grond. Met een potlood en een schetsboekje. Onder hun handen komen kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh te voorschijn, met wapens en al.

Dit weekend deelde het Rijksmuseum tekenspullen uit om mensen aan het tekenen te krijgen. In de voorhal mochten kinderen helpen de langste tekening van het Rijksmuseum te maken, er waren stillevens opgezet en er zat een levend model. Wereldwijd doen musea mee aan 'The Big Draw', een Engels initiatief om jaarlijks in oktober het tekenen in musea te stimuleren. Want tekenen maakt inventief en creatief, het is een mooi communicatiemiddel en zorgt voor betrokkenheid bij musea, aldus de organisatie.

Ook in Nederland deden tal van musea mee, waaronder het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum Amsterdam, SCHUNK in Heerlen en Teylers Museum in Haarlem. "We willen dat mensen het museum ervaren als een bron van creativiteit," zegt Annemies Broekgaarden, hoofd Publiek en Educatie van het Rijksmuseum. "Het gaat ons er niet om dat er kunstwerken worden gemaakt, maar dat mensen misschien ontdekken dat ze tekenen leuk vinden. Ook is het een manier om onze collectie beter onder de aandacht te brengen."

Het laatste blijkt te werken. Dominque Sauzet vindt het een goed initiatief. "Je bekijkt een schilderij met veel meer aandacht en gaat letten op de details. Zo ga je een werk meer waarderen."

Op zaterdagochtend nemen veel mensen een schetsboekje en potlood mee. In het boekje staan tekentips. Bij de Nachtwacht kun je je concentreren op de lichte en donkere delen waarin Rembrandt het werk verdeelde.

Maar er zijn nog niet zoveel mensen die in het openbaar potlood en papier durven gebruiken. Fotograferen met een mobieltje is favoriet. Wie wel durft, is meestal een gevorderde tekenaar en heeft al snel bewonderaars om zich heen.

Wel populair is het modeltekenen. In het atrium zit een vrouw in een prachtige lange jurk. Twintig mensen tekenen haar. Een van hen is Wanrong Wang (51). Drie jaar geleden begon ze met tekenen en beeldhouwen. "Ik heb nog nooit naar een levend model getekend. Toen ik las dat dit georganiseerd werd, wilde ik deze kans grijpen."

Voorlopig zal zaterdag Tekendag zijn in het Rijksmuseum, met schetsboekjes en extra activiteiten, ook in de Teekenschool van het museum. "Als het aanslaat, willen we het blijven doen," zegt Broekgaarden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden