Tegenvaller voor BP bij rechtszaak olieramp

Archieffoto waarom goed te zien is hoe de olie in de Gulf van Mexico met het water vermengt Beeld epa
Archieffoto waarom goed te zien is hoe de olie in de Gulf van Mexico met het water vermengtBeeld epa

De Britse oliemaatschappij BP heeft een gevoelige nederlaag geleden bij een rechtszaak over de schadevergoedingen die het bedrijf moet betalen in verband met de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. De rechtbank in New Orleans verwierp zaterdag het verzoek van BP om de schadevergoedingen aan banden te leggen, omdat de claims volgens de oliemaatschappij in veel gevallen 'fictief en absurd' zouden zijn.

redactie

BP vocht de oorspronkelijke schikking uit 2012 aan bij de rechter omdat de maatschappij van mening is dat ook partijen die geen nadelige gevolgen hebben ondervonden van de olieramp claims indienen. BP trok oorspronkelijk 7,8 miljard dollar uit voor die schikking, maar verhoogde dat in oktober tot 9,2 miljard dollar. Het oliebedrijf vreest dat dit bedrag nog flink kan oplopen.

Volgens de rechtbank heeft BP onvoldoende uitgelegd hoe rechtbanken personen en bedrijven die onterechte claims indienen zouden moeten onderscheiden van terechte claims en dat de oorspronkelijke schikking daarom overeind moet blijven. BP gaf na het vonnis aan zijn juridische opties te bekijken.

Door een explosie op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico kwamen 11 werknemers om en stroomden honderden miljoenen liters olie de zee in. Het was de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. De totale kosten voor opruimwerkzaamheden, schadeclaims en boetes voor BP bedragen meer dan 42 miljard dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden