Tegenvaller van twee miljard, vooral in zorg en onderwijs

den haag – Het demissionaire kabinet heeft dit jaar te maken met een tegenvaller van „iets meer dan 2 miljard euro”. Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van financiën gisteren gezegd in tv-programma ’Buitenhof’. De Jager gaat de komende tijd met vakministers praten over hoe ze de tegenvallers op hun terrein denken weg te werken.

Elk jaar bekijkt het kabinet in het voorjaar of uitgaven en inkomsten van de overheid niet uit de pas lopen met de begroting. Volgens De Jager hoort het ook bij een demissionair kabinet dat hij begrotingsbesprekingen aangaat met de vakministers. De besprekingen over de zogenoemde voorjaarsnota beginnen altijd in maart en moeten uiterlijk in mei worden afgerond. De grootste tegenvaller zit dit jaar in de zorg. Daarnaast zijn er ook forse overschrijdingen in het onderwijs.

Het tekort kan een groot conflict opleveren in de Tweede Kamer. Maatregelen kunnen daar controversieel worden verklaard, waardoor het aan de meerderheid is hoe te handelen bij deze overschrijdingen. Fractieleider Mariëtte Hamer van de PvdA zei in een eerste reactie dat overschrijdingen altijd weggewerkt moeten worden, maar vindt dat bij bezuinigingen kwetsbaren ontzien moeten worden. Hamer stelde dat het juist van belang is om te investeren in de economie en dat het stimuleren van de werkgelegenheid ook geld oplevert.

Maar CDA-financieel woordvoerder De Nerée tot Babberich vindt dat het kabinet, ondanks de demissionaire status, gewoon de begrotingsregels moet hanteren. „Bij overschrijdingen aan de uitgavenkant moet er gesneden worden in de uitgaven. Dat betekent dat de demissionaire ministers van onderwijs en zorg moeten gaan kijken waar ze in hun begroting kunnen snijden. Alleen in zeer exceptionele gevallen kun je het geld ergens anders weghalen.”

Volgens SP-leider Agnes Kant mag het fragiele economisch herstel „niet in de knop gebroken” worden door extra bezuinigingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden