- Tegenvallende winst leidt tot versnelde reorganisatie - Banenverlies onvermijdelijk

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Een ingrijpende reorganisatie waarbij banen verloren gaan, dalende marges en minder winst. Dat is, volgens KPN-topman Wim Dik, het perspectief voor PTT Telecom dit jaar.

De reorganisatie, die Dik gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers over 1997 aankondigde, is zowel een invulling van als een aanvulling op de plannen die voormalig PTT-Telecomtopman Ben Verwaaijen in december 1996 aankondigde. Verwaaijen zei toen dat PTT Telecom organisatorisch op de schop moest: gedwongen ontslagen waren onwaarschijnlijk, maar binnen het bedrijf “vragen we van duizenden mensen mobiliteit van werkplek, van functie en van geest”, aldus Verwaaijen toen.

Dik, die - na de splitsing van KPN in een telecom-, een post-, en een kabelbedrijf - de scepter gaat zwaaien over het telecombedrijf, wil die reorganisatie “sneller uitvoeren” en verdiepen. Dat kost banen, al zei Dik niet te weten hoeveel. Wel reserveert PTT Telecom 500 tot 800 miljoen gulden voor voorzieningen, zoals het afvloeien van personeel. Dat wijst op een forse reorganisatie. Bij het telecombedrijf werken nu ruim 30 000 mensen. AbvaKabo-bestuurder R. van Oosterhout stelde dat KPN tot nu toe steeds gezegd heeft dat er geen banen zouden verdwijnen bij de reorganisatie. Een groot verlies van arbeidsplaatsen is voor hem onaanvaardbaar. Omdat KPN behoefte heeft aan technisch geschoold personeel moet het bedrijf veel werk maken van scholing, vindt Van Oosterhout.

Als gevolg van de reorganisatie valt de netto-winst van PTT Telecom dit jaar lager uit dan de 1,94 miljard van 1997, al zal KPN de reorganisatiekosten niet toerekenen aan de aandeelhouders. Zonder die kosten komt de winst 2 tot 4 procent hoger uit dan dit jaar. KPN als geheel verdiende vorig jaar netto 2,69 miljard gulden (9,3 procent meer dan in 1996). De omzet bij PTT Telecom steeg van 14,2 naar 15,5 miljard. Hiervan kwam 44,5 procent (6,9 miljard) voor rekening van het binnenlandse telefoonverkeer. Het aantal gesprekken per lijn per dag steeg met 4,3 procent tot 3,71. Een dienst als voicemail (0,9 miljoen gebruikers) doet de omzet goed: het leidde volgens Dik tot 700 000 extra gesprekken per dag. Daaronder vallen zowel de boodschappen die worden ingesproken als de telefoontjes die worden gepleegd omdat er een boodschap op de voicemail is achtergelaten.

De omzet bij mobiele telefonie steeg met 27,8 procent tot 2,4 miljard gulden en is nu al groter dan de omzet bij internationale telefonie die 2,09 miljard bedroeg. Die laatste sector baart Dik zorgen: door de dalende prijzen (gemiddeld 16,8 procent over heel 1997) werd er meer gebeld (12,4 procent), maar die stijging was niet genoeg voor een hogere omzet. Het marktaandeel van PTT Telecom in het internationale telefoonverkeer daalde in één jaar van 85,5 naar 79 procent. Dik verwacht dat de concurrentie bij het internationale telefoonverkeer verder toeneemt. Overigens blijven de marges op telefonie als geheel aantrekkelijk: ze bedroegen vorig jaar 22,6 procent, tegen 24,2 procent in 1996.

PTT Telecom zal dit jaar aan meer mensen voicemail aanbieden. Mensen met een schermpje (display) op hun toestel kunnen vanaf dit jaar zien door wie zij gebeld worden. Het wordt ook mogelijk om een telefonisch ingesproken boodschap per post te laten bezorgen.

Dik hekelde de overheid en de Opta, het bestuurorgaan dat toeziet of de concurrentie op de telecommarkt wel goed verloopt. Opta dwingt PTT Telecom geregeld tot aanpassingen van tarieven om de concurrentie te bevorderen. “De vrijheid van KPN wordt beperkt, zodat anderen winst kunnen maken”, foeterde Dik. Hij kritiseerde het parlement dat het PTT Telecom erg moeilijk maakt om de telefoontarieven per regio te laten verschillen. En hij hekelde Opta dat vindt dat PTT Telecom de abonnementen op 1 mei duurder moet maken. Veel te snel, vindt Dik, die Opta voor de rechter heeft gedaagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden