Tegenvallende opkomst bij verkiezingen in Guatemala

GUATEMALA-STAD (DPA, AFP, ANP) - De opkomst voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Guatemala is gisteren tegengevallen. Dat hebben waarnemers gemeld. De bevolking moest een opvolger aanwijzen voor het huidige staatshoofd Ramiro de Léon Carpio. De nieuwe man wordt zeer waarschijnlijk Alvaro Arzú.

Tot het middaguur (plaatselijke tijd) meldden zich in de stemlokalen van de hoofdstad Guatemala-stad beduidend minder kiezers dan op de ochtend van de eerste ronde op 12 november. Toen bleef 53 procent van de kiezers thuis, ofschoon het openbaar vervoer die dag gratis was. Ook op het platteland was de opkomst laag.

De strijd ging tussen de twee conservatieve kandidaten die bij de eerste ronde op 12 november de meeste stemmen kregen. Koploper in de opiniepeilingen was de 49-jarige ex-burgemeester van Guatemala-stad, Alvaro Arzú, van de Partij van de Nationale Voortgang (PAN), die op 12 november 36,2 procent van de stemmen kreeg. Zijn rivaal Alfonso Portillo (44) van het Guatemalteekse Republikeinse Front (FRG), kreeg toen 22 procent. Hij heeft inmiddels echter een grote sprong voorwaarts gemaakt in de opiniepeilingen: 40 procent zou stemmen op deze stroman van ex-dictator Efraín Ríos Montt.

Beslissend was het stemgedrag van de 14 procent kiezers die nog niet wisten op wie zij zouden stemmen. De katholieke kerk van Guatemala, waar 63 procent van de bevolking rooms-katholiek is, sprak zich vlak voor kerst in een “beschouwend document” impliciet uit voor Arzú.

De belangrijkste taak van het nieuwe staatshoofd wordt het sluiten van vrede met de Guatemalteekse Nationale Revolutionaire Eenheid (URNG). De inmiddels 35 jaar durende guerrillastrijd heeft zeker 100 000 slachtoffers geëist; meer dan 40 000 mensen worden vermist. In 1989 is een voorzichtig begin gemaakt met onderhandelingen tussen regering en guerrillastrijders.

Kort voor de verkiezingen zijn twee Indiaanse mensenrechtenactivisten vermoord. De indianenorganisatie CERJ meldde dat Miguel Mejia en zijn acht maanden zwangere vrouw Lucia Tiu vrijdag door onbekenden in het dorp Santa Lucia la Reforma om het leven zijn gebracht.

De slachtoffers werden in het 180 km ten noordwesten van Guatemala-stad gelegen dorp gedood met pistoolschoten en messteken. Een gewoon misdrijf wordt uitgesloten, omdat de daders niets hebben meegenomen, zo verluidde bij CERJ.

Het echtpaar was lid van het onlangs opgerichte Democratische Front van Nieuw Guatemala (FDNG), dat bij de parlementsverkiezingen op 12 november zes van de 80 zetels won.

Het Guatemalteekse leger wordt ervan verdacht in Washington een aanslag te hebben gepleegd. Onbekenden lieten vrijdagnacht in de Amerikaanse hoofdstad een auto exploderen die eigendom was van de advocaat van Jennifer Harbury, de weduwe van een in 1992 verdwenen Guatemalteekse oppositieleider.

Volgens Harbury en de advocaat, José Pertierra, is de man, Eftrain Bamaca, gemarteld en vermoord door het leger van Guatemala en ligt hij begraven op een militaire basis. De Guatemalteekse autoriteiten zeggen echter dat Bamaca is omgekomen in de burgeroorlog of zelfmoord heeft gepleegd.

“Het Guatemalteekse leger heeft de aanslag gepleegd omdat het ten koste van alles wil voorkomen dat de waarheid boven water komt”, aldus Pertierra. Een team van de FBI, de federale politie, zocht het weekeinde naar sporen in de resten van de auto.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden