'Tegenstelling tussen winst en duurzaam bestaat niet'

Huizen in Heerhugowaard met zonnepanelen. Beeld anp
Huizen in Heerhugowaard met zonnepanelen.Beeld anp

Het is een valse tegenstelling: rendement en duurzaam beleggen. "Wat je zoekt zijn verantwoorde investeringen die geld opleveren en die zijn er genoeg." Giuseppe van der Helm, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), reageert op het onderzoek van Trouw en I&O Research naar meningen van pensioendeelnemers.

"Het is goed dat de vraag gesteld is of mensen geld over hebben voor duurzaam beleggen. Want die angst is er, ook onder bestuurders van pensioenfondsen. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn." Pensioenfondsen moeten naar de opbrengst op de lange termijn kijken, vindt Van der Helm. "Het gaat om een stabiel rendement over tien, twintig jaar. Voordat een pensioen wordt uitgekeerd gaat er een generatie overheen."

De terugkerende onrust over hoe de fondsen er financieel voor staan, helpt daarbij volgens Van der Helm niet. "Ieder half jaar moeten ze rapporteren aan De Nederlandsche Bank. Dat geeft stress en te veel aandacht voor winsten op de korte termijn. Die regelgeving moet anders. Dan gaat er echt wat gebeuren. Want achter die pensioenfondsen volgt een hele industrie van beleggers, assetmanagers, hedgefondsen die nu ook allemaal bezig zijn met de korte termijn."

Draagvlak
Afgezien van de regels, zouden de Nederlandse pensioenfondsen nog wel meer kunnen doen aan verantwoord investeren. De VBDO onderzoekt de vijftig grootste fondsen ieder jaar op hun prestaties op dat gebied. "Is het glas half vol of half leeg? De twee grote, ABP en PFZW, doen het redelijk goed, maar ook daar kan het beter. Slechts 28 procent van de vijftig grootste fondsen vraagt aan de deelnemers wat ze willen. Dat zouden ze veel meer moeten doen zodat er draagvlak is voor hun beleid."

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

De pensioenwereld reageert traag, constateert Van der Helm. "Er is al heel lang inzicht in klimaatverandering. Pas op de laatste aandeelhoudersvergadering van Shell hebben ABP en PFZW gevraagd of het bedrijf duidelijk wil maken wat de impact daarvan is voor de bedrijfsvoering van Shell. Dat is een heel relevante vraag. Het probleem is dat de economische modellen waar de fondsen mee rekenen slecht met zo'n vraag uit de voeten kunnen. Ze baseren zich altijd op de resultaten in het verleden. Maar de vraag of investeringen in fossiele brandstoffen op termijn nog wel verstandig zijn, is niet met de wijsheid van gisteren te beantwoorden. ASN is een mooi voorbeeld. De bank wil dat in 2030 alle beleggingen klimaatneutraal zijn. Ze weten nog niet hoe dat moet maar ze omschrijven dat doel wel en gaan dat vervolgens uitzoeken met de bedrijven waar ze in investeren."

Ook een deel van het bedrijfsleven kijkt al meer vooruit. "Neem Paul Polman van Unilever. Die zegt: als je nu nog niet ziet dat het klimaat verandert, dan weet ik het ook niet meer. Dat bedrijf trekt daar consequenties uit. Zo proberen ze producten te maken met minder grondstoffen. Dat levert kostenbesparingen van honderden miljoenen op. Op zulke 'eco'-producten zit juist een hogere winstmarge. De tegenstelling tussen winst en duurzaam is er dus niet. Dat moeten pensioenfondsen beter uitleggen aan hun leden."

Veel investeerders halen hun geld uit fossiele energiebedrijven. Vandaag in Trouw - De Verdieping vier vragen over de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden