Tegenstanders Zwarte Piet vangen bot bij het Gerechtshof

Beeld anp

Justitie hoeft geen strafzaken te beginnen tegen organisaties die Zwarte Piet laten zien. Het gerechtshof in Amsterdam heeft een verzoek daartoe afgewezen.

Stichting Nederland Wordt Beter wilde via het hof vervolging afdwingen van verschillende organisaties die Zwarte Pieten laten zien, zoals omroep NTR, winkelbedrijven als Hema, Blokker en Albert Heijn en gemeenten waaronder Gouda, waar in 2014 de landelijke intocht van Sinterklaas plaatsvond.

De stichting deed twee jaar geleden aangifte namens honderden mensen die Zwarte Piet een discriminerend en beledigend stereotype vinden. Toen het OM besloot niet te vervolgen, diende de stichting een klacht in bij het Gerechtshof via een zogeheten artikel 12-procedure. De activisten hoopten het OM zo alsnog tot actie te dwingen, maar het hof gaat daar dus niet in mee.

Formulering

De rechters oordelen dat de aangifte zo algemeen is geformuleerd dat er geen strafbare feiten uit afgeleid kunnen worden. Zo luidde een van de klachten dat tijdens de Sinterklaasintocht van 2014 in Gouda ‘personen aanwezig waren die waren uitgedost als Zwarte Piet'. Maar de aangifte laat in het midden waaruit die uitdossing bestond en waarom deze strafbaar zou zijn, aldus het hof in het woensdag gepubliceerde arrest.

Verder wijst het gerechtshof erop dat de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet en zijn uiterlijk nog volop gaande is en ‘ernaar neigt Zwarte Piet te ontdoen van stereotyperingen die als kwetsend kunnen worden ervaren'. De rechters laten wel ruimte voor eventuele toekomstige zaken. Als de discussie voldoende is uitgekristalliseerd kunnen er volgens de rechters wel omstandigheden zijn waarin ‘gedragingen als die waartegen klagers opkomen’ een strafbaar karakter kunnen hebben.

Advocaat Willem Jebbink noemt dat laatste een belangrijke opsteker voor iedereen die strijdt voor ‘een niet-stereotyperende en voor velen pijnlijke invulling van het Sinterklaasfeest'. Hij en zijn cliënten betreuren de uitspraak echter wel. Ze overwegen een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens of het VN-comité tegen rassendiscriminatie. Jerry Afriyie van Nederland Wordt Beter: “Nederland ziet zwarte mensen anno 2017 nog steeds als een karikatuur”.

Lees ook dit interview met Jerry Afriyie: 'De rechtszaak over Zwarte Piet is mijn bijdrage aan een beter Nederland'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden