Opinie5G

Tegenstanders van 5G zijn niet alleen maar ‘gekkies', neem ze serieus

null Beeld

Brandstichtingen in gsm-masten kunnen voor ernstige problemen zorgen, aldus Gert Jan Geling, docent integrale veiligheidskunde aan de Haagse Hogeschool. Tijd om 5G-extremisme serieus te nemen.

De politie tast in het duister na aanhoudende brandstichtingen in gsm-zendmasten, meldt Trouw (14 april). In de afgelopen week is er vooral in Noord-Brabant maar ook in Groningen, Flevoland Noord- en Zuid-Holland en net over de grens in België brandgesticht in zendmasten, waarbij onder meer bij een van de zendmasten de tekst ‘Fuck 5G’ terug te lezen viel. Deze trend is recentelijk overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk waar ook meerdere zendmasten in brand zijn gestoken.

Nepnieuws en complottheorieën over 5G hebben over de afgelopen periode een hoge vlucht genomen. De voorgenomen introductie van het 5G-netwerk in Nederland leidt tot groeiende onrust onder een deel van de samenleving. Tegenstanders van 5G stellen dat de straling van de antennes slecht is voor de menselijke gezondheid en het milieu. Daarnaast duikt er de laatste weken ook een complottheorie op die stelt dat de straling van 5G de verspreiding van het coronavirus zou voorspellen. Een groeiende groep in Nederland neemt deze denkbeelden serieus, en een klein deel daarvan is ook bereid om ernaar te handelen.

Radicalisering

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid stelde eerder al dat de protesten tegen 5G-netwerken zouden toenemen. Maar wat we de afgelopen tijd hebben gezien lijkt overduidelijk een radicalisering van de acties te zijn. We kunnen op grond daarvan ook spreken van 5G-extremisme in Nederland, dat parallellen vertoont met het windmolenextremisme dat we afgelopen ­jaren in Drenthe en Groningen hebben zien opkomen en waarbij er ook sprake is van bedreigingen en vernielingen.

Het is dus zaak ook 5G-extremisme serieus te nemen. Zendmasten behoren immers tot de vitale infrastructuur van Nederland. Ze zijn niet alleen essentieel voor onze dagelijkse communicatie, maar ook in noodsituaties wanneer 112 bereikt dient te worden. Bovendien is er de kans dat dit extremisme zich de komende tijd, mede onder invloed van de coronacrisis, nog verder gaat verspreiden, en ook zal leiden tot acties die verdergaan dan brandstichtingen alleen. En het is ook niet onwaarschijnlijk dat met het daadwerkelijk uitrollen van 5G in Nederland deze acties nog verder zullen radicaliseren.

Publiek debat

Repressieve en preventieve maatregelen zijn nodig om dit probleem nu te ondervangen. Maar voor de nabije toekomst is het ook van belang dat we als samenleving een publiek debat over 5G en de eventuele risico’s voor de volksgezondheid niet uit de weg gaan. De verspreiding van nepnieuws hierover dient actief aangepakt te worden, maar de discussie over het onderwerp alleen onderdrukken speelt juist in op het narratief van anti-5G-activisme.

Voorstanders van de komst van 5G hebben de wetenschap aan hun kant, maar het verzet ertegen, zoals van de organisatie Stop5GNL, die recentelijk een kort geding tegen de staat aanspande, laat zien dat nog steeds belangrijke stappen te zetten zijn om dat deel van de bevolking waarbij nu angst leeft als gevolg van de komst van 5G te overtuigen van het tegendeel.

Hier ligt een taak voor de overheid, voor de media, maar ook voor de bredere samenleving. De weerstand tegen 5G heeft mede zijn wortels in wat ook wel technofobie genoemd wordt, de angst voor technologie. Deze angst moet ­bespreekbaar gemaakt worden, en er moet meer ruimte komen voor discussie over 5G en de gevolgen hiervan voor onze samenleving. Tegenstanders van 5G alleen maar wegzetten als ‘gekkies’ zal niet volstaan. Immers, 5G-extremisten hebben nu ook jerrycans met benzine en andere wapens tot hun beschikking om de samenleving de nodige schade toe te brengen. Tijd dus om dit fenomeen serieus te nemen.

Lees ook:

Is 5G schadelijk? Gezondheidsrisico’s zijn nooit helemaal uit te sluiten

De organisatie Stop5GNL eist bij de rechter een verbod op het aanleggen van 5G-netwerken. Eerst moet zeker zijn dat dit snelle mobiele netwerk geen kwaad kan.

Politie tast in het duister met aanhoudende brandstichtingen gsm-zendmasten

In zo’n tien dagen tijd is in twaalf zendmasten voor mobiele telecommunicatie in Nederland brand gesticht of werd een poging daartoe gedaan. Wie erachter zitten en met welk motief is onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden