Tegenspel verrassend moeilijk

Afgelopen weekend stonden er twee interessante bridge-evenementen op het programma. Op zaterdag werd de NBB-bekerfinale gespeeld. De beste zes clubteams van Nederland hadden zich via voorronden hiervoor gekwalificeerd. De Lombard (Rotterdam) was zwaar favoriet. Om niets aan het toeval over te laten, speelden Brink-Van Prooijen ook mee bij De Lombard (Brink-Van Prooijen komen in de MK viertallen uit voor Modalfa). Samen met Muller-De Wijs, Ramondt-Westra, Bas Drijver-Schollaardt, Bob Drijver-Van Eijck en Kuivenhoven-Von Seida lieten ze geen spaan heel van de tegenstand. Een leuk spel uit die finale was deze (Zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

- - pas 1

4 pas pas dbl

pas pas pas

Noord kwam uit met 7. Met goede verdediging kan 4 twee down. De leider legt B in de dummy, maar die moet zuid niet dekken! Hierna speelt de leider A en V na voor de heer van noord, die dan in schoppen of klaveren kan oversteken naar zuid. Zuid speelt een kleine ruiten, getroefd door noord. Hierna nemen NZ hun andere slag in de zwarte kleur mee en gaan met schoppen van slag. Zuid kan nu gaan zitten wachten op H, de tweede downslag.

In de praktijk varieerde het resultaat van precies contract tot twee down. Als zuid de eerste slag H legt, gaat het spel hooguit één down; NZ moeten dan de ruitenaftroever vinden, zo niet, dan wordt 4 zelfs gemaakt, hetgeen maar liefst vier keer gebeurde!

Hoe verschrikkelijk moeilijk tegenspel wel is, blijkt eens te meer uit het volgende spel van de clubavond, waarin beide leiders in een ruitendeelscore eindigen, maar de één drie slagen minder maakt dan de ander! (Zie diagram 2)

Eerst de leider (oost) die blijft steken op zes slagen (hij kwam in 3, gedoubleerd door zuid). Noord had met 1 geopend, dus zuid kwam uit met H voor de aas van oost. De leider speelde A en ruiten na voor de heer van noord, die speelde V en harten na voor de negen in de dummy (leider had 10 gedeblokkeerd). Hierna probeerde hij een klaveren naar de heer, maar noord nam met A en speelde weer harten voor de boer van oost, die wederom mocht houden. De leider ging van slag met ruiten voor de vrouw van zuid. Nu de ruiten uit de dummy waren verdwenen, was de blinde dood en dus kon zuid van slag met klaveren voor de vrouw, getroefd door de leider. Hij moest nu wel schoppen spelen voor de boer van noord, die nu de vijfde harten kon pompen, de leider moest troeven en van H-klein af komen!

Dan de leider die met negen slagen eindigde. Ook hier kwam zuid uit met H voor de aas van de leider, die ook A speelde en ruiten na. Eerste fout van de verdediging: zuid speelde de vrouw, waar de heer van zijn partner onder crashte. Noord speelde V en harten na, die zuid wel moest troeven met zijn laatste troefje. Zuid speelde schoppen na voor de aas van noord, die weer schoppen naspeelde voor de heer van de leider. Op B gooide de leider een schoppen weg in de dummy en troefde zijn laatste schoppen met 9 en speelde B, gedekt met de vrouw voor de secce heer (dat was fout twee). Zo kwam de verdediging niet verder dan een schoppenslag, een hartenslag, een hartenaftroever en een ruitenslag.

Afgelopen zondag werd voor de derde keer het Patton-viertallentoernooi gespeeld op de bridgeboerderij van landgoed 't Onstein (Vorden). Hans Melchers, eigenaar van het landgoed en sponsor van het toernooi, werd door Armand Trippaers (voorzitter NBB) gelauwerd met de gouden hartenspeld voor zijn verdiensten als promotor van het Nederlandse (top)bridge.

Het toernooi kende een topbezetting (met zelfs de nationale teams uit België en Duitsland), maar Star 2 (Rik Doodkorte-Ronald Hagoort en Koeno Brouwer-Louk Verhees sr.) versloeg alle (Oranje)teams die op hun weg kwamen. Dit was het beslissende spel en tevens een leuke confrontatie tussen Louk Verhees jr. en Louk Verhees sr.

West Noord Oost Zuid

Sr. Jr. Brouw. Jans.

- - 1 2???

pas pas dbl 2

4 pas 4SA pas

5 pas 6 pas

pas pas

Pas toen Jansma 2 bood, werd Verhees jr. wakker. Hij had het 2-bod moeten alerteren, want dit kon zowel een zwakke twee in harten óf schoppen zijn. Na het verhelderende 2-bod van Jansma was het voor OW wel duidelijk hoe de vork in de steel zat en vlogen ze naar 6. Dat is een redelijk kansrijk slem. Grosso modo zijn er twee kansen: V moet vallen of H moet goed zitten. Met V in de doubleton bij noord en H in de doubleton bij zuid werden gemakkelijk alle slagen gehaald. Aan de andere tafel kwamen Van Cleeff-Kroes met de OW-handen niet verder dan 3SA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden